Punem de seara fasolea uscata la hidratat in apa rece.
A doua zi fierbem 30 minute fasolea in apa cu sare.
Scurgem apa dupa acest timp, o inlocuim cu alta apa clocotita (apa trebuie sa depaseasca cu 3-4 degete fasolea din oala), adaugam ceapa taiata felii,uleiul, cartofii curatati de coaja (intregi), ardeiul taiat bucati, telina taiata cubulete, boabele de piper, sare dupa gust.
Fierbem fasolea pana se inmoaie, intre timp scade si apa in exces.
Scoatem pe o farfurie cartofii fierti, ii zdrobim cu o furculita si ii punem inapoi in oala, in acest fel dupa ce adaugam rosiile pasate obtinem un sos potrivit pentru cantitatea de fasole fiarta.
La final adaugam marar uscat si patrunjel proaspat tocat.
Feliile de prosciutto le taiem dupa preferinta (fasii), apoi le prajim intr-o tigaie in 2 linguri de ulei.
Servim mancarea de fasole rosie cu sunca prajita.
Pofta buna!