Este pentru prima data cand fac, dar sigur nu va fi si ultima data.
Daca aveti salcam in apropiere este pacat sa nu incercati aceasta dulceata. Este fina, cu o aroma deosebita .
Sursa : retetele Liei si ale Violetei Postolache, carora le multumesc! :-*
Desprindem cu mana florile de salcam de pe ciorchine si le spalam bine in multa apa rece.
Punem la fiert zaharul si apa, iar cand se leaga un sirop (cand incepe sa fiarba ca o spuma) adaugam florile de salcam, coaja si zeama de lamaie, apoi pudra de vanilie. Amestecam bine si adaugam sarea de lamaie. (Eu am adaugat 2 lingurite, intrucat imi place dulceata usor acrisoara , mi se pare ca astfel se simte mai bine si aroma salcamului).
Lasam sa fiarba pana capata consistenta mierii de albine (sa nu se dizove picaturile in apa )
Turnam dulceata fierbinte in borcane curate si uscate la microunde, capsam si intoarcem borcanele cu capacul in jos, lasandu-le asa pana ce dulceata se raceste (eu le-am lasat pana a doua zi). Nu este nevoie sa mai sterilizam, dulceata se va pastra astfel cativa ani, la loc racoros.
1
Nu va temeti daca veti avea prea mult sirop cand adaugati florile de salcam. La fierbere siropul mai scade, iar prin racire vor absoarbe si florile destul de mult sirop, astfel incat consistenta va fi perfecta .
2
Daca veti face sirop mai putin, dulceata va fi prea ... uscata.
3
Din cantitatile date mi-au iesit 5 borcanele de 340 g ( din acelea in care se gasesc ciuperci conservate )