Spălăm borcanele şi capacele cu apă fierbinte şi le lăsăm la scurs.
Vişinele se spală bine, se lasă la scurs iar apoi le scoatem sâmburii.
Într-un ceaun mare, sau oală, punem vişinele alternând cu zahărul- un rând de vişine şi unul de zahăr.
Oala cu vişine se dă la frigider timp de 3-4 ore, pentru a lăsa suc suficient.
Se scoate oala, se amestecă vişinele şi se pune pe aragaz la foc mic. Nu se pune oala direct pe flacără ci se pune pe o tablă, asta pentru a nu se prinde de oală şi să se caramelizeze zahărul.
Se ia spuma cu o paletă, din când în când, şi se lasă să fiarbă uşor vreo 5 ore. După aceste ore, vom adăuga sucul de la lămâi şi amestecăm bine. Mai lăsăm încă vreo 3-4 ore şi luăm de pe foc.
Dulceaţa se toană fierbinte în borcane, înfiletăm borcanele cât timp dulceaţa e fierbinte, întoarcem borcanele cu fundul în sus, acoperim borcanele cu prosoape groase şi lăsăm să se răcească.
Când s-au răcit, întoarcem borcanele şi le băgăm în cămară.
Poftă bună!
1
Vişinele mele au fost foarte dulci. Dacă aveţi vişine mai acre, adăugaţi încă 500-600 g de zahăr.
2
pentru a vă da seama dacă dulceaţa este gata faceţi următorul test: scoateţi o lingură cu dulceaţă pe o farfurie şi o lăsaţi să se răcească. Dacă este lipicioasă şi se îngroaşă cum trebuie, atunci este gata şi o luaţi de pe foc. Iar picăturile de dulceaţă se fac precum o bobiţă pe farfurie.
3
Eu am fiert atât de mult la dulceaţă pentru că vişinele au lăsat mult suc.