Am citit intr-o carte de bucate mai veche cum se face dulceata de visine. Insa proportia visine zahar era de 1 la 1, ceea ce mie mi se pare cam mult (nu-mi place sa fie foarte foarte dulce dulceata), mai ales ca nici visinele nu erau foarte acre. Asa ca am facut dulceata dupa gustul meu.
Peste visinele curatate de samburi am pus zaharul si zeama de lamaie, am amestecat usor, prin rasturnare, cu lingura. Am lasat in jur de 2 ore sa stea ca sa-si lase zeama.
Am pus oala pe foc tare (nu direct pe flacara) la inceput si am lasat sa fiarba. Cand a inceput sa clocoteasca am dat focul mai mic amestecand in ea din cand in cand.
Acum, in carte zice ca spuma nu se ia deloc in timpul fiertului, deoarece nu este altceva decat sirop cu bule de aer si ca acestea vor disparea cand oala se ia de pe foc. Dupa ce a fiert dulceata, se ia oala de pe foc si se executa miscari circulare pt ca spuma sa se adune intr-un singur loc si se ia cu lingura.
Din cand in cand mai faceam cate un test sa vad daca s-a legat dulceata. Am fiert la ea aproximativ 2 ore si jumatate.
Am turnat dulceata in borcanele infierbantate inainte in cuptor dupa care am pus capacul la ele si le-am pus la caldurica.