Dulceata de trandafiri, varianta cu apa plata

de Constelatialeu in Dulceata / Gem, 27 Mai 2022 | 3779 vizualizari

 

Am zis sa incerc si varianta asta ''dama cu camelii'', pardon asta e in alt film. Deci cum ziceam, sa incerc si varianta cu apa plata, am vazut eu la Laura-n ograda, nu mi-am pus intrebarea de ce apa plata, am incercat si gata. Pot sa spun ca am crescut cu aceasta dulceata, era printre delicatesurile pregatite de mamaia mea . Imi amintesc, copil fiind, ca atunci cand aveam musafiri ii servea cu o dulceata de trandafiri si un pahar cu apa rece, parca era in scenetele lui Caragiale.. Si acum imi aduc aminte ce miros divin iesea din borcanul cu dulceata. Asta este parte frumoasa din amintiri, partea mai putin frumoasa era cea mai nesuferita pedeapsa pe care puteam sa o primim ( noi cele 4 surori) adica sa ne puna sa taiem parte alba de la fiecare petala :)))))))))))))))))))))))))))))))))) Gata cu vorba sa trecem la scris reteta, pentru cei care stau bine cu nervii si le place migala.

 

INGREDIENTE

  • 1 l apa plata
  • 2 kg zahar alb
  • cca 350 g petale de trandafiri ( e de lucru la ele)
  • 1 lingurita sare de lamaie
  • 2 linguri zahar pentru frecat petalele
  • zeama de la o lamaie mica
  • rabdare cat cuprinde
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de trandafiri, varianta cu apa plata:

Partea cea mai migaloasa este curatatul trandafirilor. E de preferat sa culegem trandafirii mai imbobociti, nu e posibil mereu, mai ales ca ei nu infloresc toti deodata. Si in cazut in care nu ai decat 1-2 tufe de trandafiri, trebuiesc culesi pe parcursul a 2-3 zile. Se culeg , petalelor li se elimina partea alba prin taiere, daca sunt mai imobociti se pot prinde mai usor si se taie mai multe petale deodata. Eu am cules in doua serii trandafirii, asa ca prima serie am frecat-o cu 1/2 lingurita sare de lamaie si 1 lingura zahar si am tinut la frigider, pana am cules si a doua serie, suficient sa-mi  ajunga pentru cantitaile de mai sus. Gata prima parte, aia cu taiatul partii albe si frecatul petalelor. Urmeaza fierberea dulcetii. Intr-o cratita incapatoare am pus zaharul si apa, am pus la foc mic, la inceput am amestecat pana ce zaharul sa topit, apoi am lasat sa fiarba pana am obtinut un sirop consistent, care sa curga mai greu de pe lingura. Apoi am adaugat petalele de trandafiri frecate si zeama de la lamaie , am mai lasat sa fiarba cca 10 min. Apoi am umplut borcanele cu dulceata , borcanele ce au fost spalate bine si sterilizate. Am preferat sa le acopar cu celofan cum se facea pe vremuri sau cel putin asa am vazut la mamaia mea. Dupa ce le-am legat bine, le-am acoperit cu un servet si le-am lasat la racit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de trandafiri, varianta cu apa plata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

laura_n 1

31.05.2022, 08:51

Un deliciu de dulceata! Prima data cand am facut, s-a mancat in cateva zile )

Rocsi 1

02.06.2022, 20:33

Trebuie sa fie grozava! Are o culoare divina!

oanapl 1

02.06.2022, 20:35

Ce culoare frumoasă are! Un deliciu!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

ieri la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Dulceata de rubarba