Nu am mai facut dulceata de nuci verzi, m-am inspirat de aici de pe site, dar nu stiu cat de corect este facuta deoarece am inteles ca nucile trebuiau tinute in apa de var. Poate data viitoare o sa incerc si asa.
Cat despre nuci, acestea pot fi folosite in luna iunie, atunci cand inca nu este formata coaja lemnoasa.
Au iesit 3 borcane de 400 g.
Se curata nucile de coaja verde si se pun in apa rece imediat dupa ce au fost curatate.
Nucile trebuie sa stea in apa rece timp de 24 de ore, schimband apa din cand in cand.
A doua zi, se prepara siropul. Se pun apa si zaharul la fiert si cand incep sa se lege se adauga nucile. Dupa 15 minute se adauga zeama de lamaie si se mai fierb nucile pana cand se inmoaie.
Se toarna dulceata fierbinte in borcane, se capacesc, apoi se pun intr-o cratita cu apa fierbinte si se mai fierb 30-40 de minute pentru a tine peste iarna. Se lasa la racit in cratita cu apa sau se pun sub paturi, lasandu-se 1-2 zile.
1
O alta varianta care am gasit-o pe site ar fi sa opariti nucile de 3 ori, in ape diferite, inainte de a le pune in sirop.
2
La curatarea nucilor trebuie folosite manusi pentru a evita murdarirea mainilor.