Eu stiu sa fac dulceata in doua moduri in functie de timpul pe care il am la dispozitie.
Fie las fructele amestecate cu zaharul pana a doua zi dupa care le pun pe foc, fie fac sirop din zahar si putina apa apoi adaug fructele.
Murele le-am spalat in cateva ape sa se scuture bine de impuritati, apoi le-am lasat la scurs intr-o sita.
Intr-un vas am pus zaharul si apa, am amestecat bine si l-am pus sa fiarba bine la foc mediu, mestecand din cand in cand sa nu se formeze pelicula groasa pe peretii vasului.
Cand aproape s-a topit zaharul am adaugat zeama de la o lamaie apoi murele scurse bine si am lasat pe foc aproximativ 3 ore inlaturand din cand in cand spuma care se forma.
Am incercat daca este gata dulceata, punand intr-o farfurie putin sirop si lasand sa se raceasca putin. Nu trebuie sa mai fie prea cursiv.
Am sterilizat borcanele, spalate si scurse, 5 minute in cuptorul incalzit apoi am pus dulceata in ele, am infiletat capacele si le-am bagat la cuptor cu focul aprins pentru 5 minute la 175 grade, dupa care am stins focul si am lasat borcanele acolo pana a doua zi cand s-au racit si le-am mutat in camara.
Mie mi-au iesit 6 borcane de 750 gr.
1
Este indicat ca dupa adaugarea fructelor in sirop sa nu se mai amestece pentru a nu se sfarama fructele.