Când mai ai câteva lăzi de mere în casă și vremea se încălzește simțitor, trebuie neapărat să faci cât mai multe dulciuri cu ele, înainte să înceapă să se strice. După ce am făcut un compot delicios și apreciat, am făcut acești trandafirași în foietaj, după o rețetă franceză. Simultan cu trandafirașii am mai făcut un preparat cu mere și deja mă gândesc ce altceva să fac, săptămâna viitoare. Pentru că merele nu s-au terminat...
Din ingredientele de mai jos am făcut nouă trandafirași în foietaj.
Se aleg mere frumoase, fără defecte, se spală bine, se șterg cu un prosop curat și fiecare măr se taie în două bucăți. Se îndepărtează sâmburii și fiecare jumătate de măr se feliază în lamele subțiri, cu tot cu coajă.
Se pun lamelele într-un bol, se acoperă cu apă rece, se toarnă zeama de lămâie și se dă vasul la cuptorul cu microunde, pentru 6 minute, ca să se înmoaie și să poată fi rulate.
După aceasta, se strecoară de apă lamelele de mere și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă bine.
Cât timp merele sunt în cuptorul cu microunde, se pregătește gemul. Dacă este mai gros, se subțiază cu puțină apă.
Se întinde aluatul pe planșeta înfăinată și se taie benzi egale, de aproximativ 5 cm lățime. Se unge o bandă de aluat cu gem și se pun 5-6 lamele de mere, suprapuse parțial, pe jumătatea superioară a aluatului. Se aduce jumătatea inferioară a benzii de aluat peste lamelele de mere suprapuse, se lipesc ușor cu vârful degetelor, după care se rulează. Se formează astfel un trandafiraș, care se pune în forma pentru brioșe.
Se procedează la fel, până ce se fac toți trandafirașii.
Se presară scorțișoară peste trandafirași și se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, timp de 30-40 de minute.
Când sunt gata, se scoate tava din cuptor și după ce trandafirașii se mai răcoresc puțin, se scot pe un platou și se decorează cu zahăr pudră.
1
Folosiți mere frumoase, fără defecte, viu colorate.
2
Spălați merele înainte de a le pregăti pentru preparare.
3
Tăiați jumătățile de mere în lamele subțiri. Dacă vor fi mai groase, vor și mai greu de rulat.
4
Benzile de aluat pe care veți pune lamelele trebuie să fie subțiri, altminteri este posibil să nu se coacă bine la interior.
5
Nu rulați foarte strâns aluatul cu lamelele de mere, ca să nu se rupă.
6
Decorați trandafirașii cu zahăr pudră.