Am facut 2 torturi, unul patrat si unul rotund, ca sa scap mai repede....:)))))))))))))) unul pentru noi, altul pentru mama.
Am pregatit blaturile cu o seara inainte.
Blat rotund : Am folosit un inel de tort reglabil, l-am reglat la 20 cm diametru, l-am imbracat in hartie de copt si l-am asezat in tava aragazului. Intr-un castron am mixat bine albusurile cu un praf de sare, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare, am incorporat galbenusurile, amestecand cu miscari lente de jos in sus.La final am incorporat faina cernuta si nuca macinata, amestecand cu miscari lente de jos in sus. Am pus compozitia in forma si am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade. Am folosit un bat de frigaruie sa verific daca este copt. Am scos forma din cuptor si am lasat sa se raceasca pana a doua zi.
Blat patrat : Am folosit o tava cu pereti mai inalti si dimensiuni de 23/23 cm, tapetata cu hartie de copt. Intr-un castron am mixat bine albusurile cu un praf de sare, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare, am incorporat galbenusurile, amestecand cu miscari lente de jos in sus.La final am incorporat faina cernuta si nuca macinata, amestecand cu miscari lente de jos in sus. Am pus compozitia in forma si am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade. Am folosit un bat de frigaruie sa verific daca este copt. Am scos forma din cuptor si am lasat sa se raceasca pana a doua zi.
Sirop : Am pus la fiert apa cu zaharul, cand a inceput sa clocoteasca am stins focul si am adaugat esenta de rom. Am lasat sa se raceasca.
Crema de vanilie : Intr-un vas de inox am pus ouale , zaharul si amidonul si am amestecat bine, apoi am diluat cu lapte. Am asezat vasul pe baie de abur si am amestecat continuu pana ce a inceput sa se ingroase crema. Am stins focul, am adaugat esenta de vanilie si am amestecat. Am asezat pe suprafata cremei folie alimentara si am lasat sa se raceasca crema pana a doua zi.
Crema de unt cu fondant :Crema aceasta am facut-o a doua zi cand am si umplut si ornat torturile. Untul la temperatura camerei l-am mixat cu cacao. Fondantul cu apa l-am pus pe baie de abur sa se incalzeasca si sa se dilueze. Apoi am adaugat lingura cu lingura fondant cald peste unt si am mixat bine pana am obtinut o crema ferma nu foarte tare.
Frisca : Smantana pentru frisca rece de la frigider am pus-o intr-un castron pe care l-am tinut 20 min la frigider, am adaugat zaharul si intaritorul de frisca si am mixat pana am obtinut o frisca ferma numai buna de ornat.
Am sectionat blatul rotund in 4 parti aproximativ egale iar blatul patrat in 3 parti aproximativ egale. Am asezat fiecare blat pe cate un platou si am inceput sa formez torturile, am inceput cu crema de vanile pe care am mixat-o cateva minute inainte sa o intind pe tort, la blatul rotund am avut blat insiropat si crema de vanilie, blat insiropat si crema de unt, blat insiropat si crema de vanilie , blat insiropat si crema de unt, am imbracat tortul in crema de unt si am ornat cu frisca . La blatul patrat am avut, blat insiropat si crema de vanilie, blat insiropat si crema de unt, blat insiropat si crema de vanilie, marginile tortului le-am imbracat cu crema de unt, am ornat cu crema de unt si frisca.