Bunatati de Craciun.
Blat : Albusurile cu un praf de sare se mixeaza bine. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul, se adauga zeama si coaja de lamaie, faina de migdale. Se incorporeaza albusurile iar la final faina. Se tapeteaza forma de tort cu hartie de copt, se pune amestecul de blat, apoi se da forma ca cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 15 min ( cuptor electric). Se scoate forma din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Jeleu de mure : Murele impreuna cu 100 ml apa se blendeaza, apoi se strecoara prin sita. Amestecul obtinut se pune intr-o craticioara impreuna cu zaharul si zeama de lamaie si s epun la fiert , sa dea in cateva clocote. Gelatina se hidrateaza in 50 ml apa rece. Dupa ce tragem craticioara de pe foc in corporam gelatina hidratata, am asezat jeleul intr-o forma improvizata dintr-o farfurie de sticla, am dat forma la congelator pentru cca 1 ora.Dupa o ora scoatem forma din congelator si scoatem cu grija jeleul din forma, eu am mai decupat din dimensiunea lui , era mai mare si eu aveam nevoie de un jeleu mai mic de 18 cm, cca 14 cm.
Mousse de mure : Murele blendate se amesteca cu zaharul, zeama de lamaie s epun la fiert pana obtinem consistenta unui gem. Gelatina se hidrateaza in apa rece si se adauga in em dupa ce-l tagem de pe foc. Se lasa sa se raceasca bine. Smantana pentru frisca se mixeaza bine pana obtinem o frisca ferma. Cand gemul este racit in incorporam in frisca.
Asamblare : Forma in care am copt blatul se tapeteaza cu folie acetata, se aseaza blatul apoi un strat de mousse peste care se aseaza jeleul de mure si deasupra restul de mousse. Se da la congelator pentru cateva ore bune.
Glazura de lamaie si ciocolata : Foile de gelatina le hiratam pentru 5 min in apa rece, apoi le stoarcem si turnam peste ele sucul de lamaie. Intr-un catron punem ciocolata alba,siropul de glucoza, zaharul si smantana pentru frisca si colorantul galben, punem castronul pe baie de abur si amestecam pana se topeste ciocolata. Se trage de pe baie de eabur si se incorporeaza foile de gelatina, se amesteca pana ajunge la temperatura camerei. Se scoate tortul din congelator se scoate din forma se aseaza pe un suport mai inalt , dar mai mic decat baza tortului, apoi se toarna glazura. Am ornat cu mure inmuiate in glazura, se orneaza dupa ce glazura s-a intarit.
1
colorantul sa nu fie lichid, doar pudra sau gel
2
glazura ramasa se pastreaza in frigider si se poate refolosii incalzind-o pe baie de abur