Tort de inghetata intr-o combinatie delicioasa de trei arome (vanilie, cacao neagra, citrice) si napolitana.
Vasul de la aparatul de inghetata l-am lasat la congelator, cu o zi inainte.
Se separa ouale si vom folosi numai galbenusurile. Acestea se pun intr-o craticioara cu fundul mai gros, se freaca cu zaharul, semintele de la o pastaie de vanilie si un praf de sare, pana devin spumoase si albe.
Separat, se incalzeste laptele (dar nu se fierbe) intr-un ibric, in care adaugam pastaia de vanilie. Apoi, se toarna laptele incet peste oua, amestecand continuu, pana omogenizam, cu un tel, pentru a deveni spumoasa si aerata.
Se pune la fiert pe aragaz, la foc mic, pana se ingroasa un pic. Pana acum o faceam numai pe baie de aburi, de teama sa nu se branzeaza, dar acum am zis ca trebuie sa incerc si asa. Daca se taie, nu va faceti griji, caci se poate folosi in continuare. Se lasa la racit.
Separat, se bate frisca lichida, dar mai moale.
Se bate un pic cu mixerul crema de oua, apoi se toarna frisca treptat, amestecand continuu pana incorporam toata frisca si capata o textura cremoasa.
Crema obtinuta se separa in trei vase: una ramane simpla, cu vanilie. In cel de-al doilea vas, se adauga cacao neagra si se amesteca. Iar in cel de-al treilea vas, se adauga coaja de lamaie si coaja de portocala tinuta in zahar la borcan (si putin sirop lasat de portocala).
Se toarna inghetata de vanilie in aparatul de facut inghetata, care o va amesteca timp de 15 pana la 30 de minute (sau in functie de aparatul pe care il aveti).
Se toarna inghetata de vanilie astfel formata, intr-o tava de chec in care am pus folie alimentara si se acopera cu un strat de napolitana. Se da la congelator, cat timp aparatul ingheata aroma de cacao.
Pentru cacao, a durat mai putin timp, fiind mai consistenta, insa acum depinde de fiecare ce aparat de inghetata are. Pentru un plus de savoare, puteti razui putina ciocolata peste aroma de cacao.
Se procedeaza la fel si pentru aroma de citrice.
Daca nu aveti aparat special de facut inghetata, turnati aroma de vanilie in tava de chec in care ati pus folie alimentara, acoperiti cu grija cu napolitana, apoi turnati aroma de cacao, adaugati alt strat de napolitana, apoi aroma de citrice si iar napolitana. Acum acoperiti cu folie alimentara si dati la congelator.
Timpul practic de pregatire este de aprox 1h 40min.
Portii: 10
Se poate servi cu dulceata de capsuni.
Pofta Buna!
Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/05/tort-de-inghetata.html