In general imi raman albusuri si le adun intr-un recipient cu capac si le pastrez la frigider chiar si 2 saptamani.
Aceasta este o reteta perfecta de facut cu albusurile ramase.
Rezulta un tort foarte fin, aromat si pufos.
Inspiratie: savoriurbane :)
Se topeste untul si se lasa sa se raceasca.
Intr-un castron se amesteca faina, sarea, untul topit, vanilia, coniacul. Se adauga treptat laptele si se omogenizeaza.
Separat se bat albusurile cu un praf de sare, pana rezulta o spuma densa.
Se incorporeaza aceasta spuma, treptat, in aluat. Nu se amesteca prea energic pentru ca trebuie sa rezulte un aluat aerat.
Se pune tigaia pentru clatite pe foc mic. Se unge putin cu o pensula cu ulei. Se toarna aprox. 2 polonice de compozitie in tigaie. Este destul de groasa clatita, de 0.5 cm.
Se lasa pe foc 3 minute. In timpul coacerii, ele se umfla si se formeaza bule de aer pe suprafata. Cand este prajita, se scoate pe un platou/o farfurie, cu partea prajita in jos. Nu se prajeste pe ambele parti.
Imediat se pudreaza din belsug, cu zaharul pudra amestecat cu zaharul vanilat. Zaharul se topeste imediat. Se intinde peste acesta, gemul de caise acrisor.
Se repeta operatiunea pentru toate clatitele. Mie mi-au iesit 8 clatite.
Ultima clatita se pune invers, cu partea prajita in sus si se pudreaza cu zahar.
Se poate servi atat cald, cat si rece.
1
Nu se pune deloc zahar in compozitia de clatite, ca sa nu se lipeasca de tigaie in timp ce le prajim.
2
Daca laptele este prea rece, compozitia va avea aspectul taiat (se vede in pozele mele), dar nu este nicio problema, isi revine in timpul prajirii.
3
Cand sunt calde, foile sunt mai pufoase la gust; dar este foarte bun servit si rece.
4
Se poate face si fara dulceata, doar cu zahar pudra. Se mai poate pudra si cu scortisoara.
5
Se poate servi cu inghetata de vanilie.