Pentru Mos Craciun!
Un tort ciocolatos gatit asa frumos, eu zic ca merge pe masa de sarbatoare! Dar asta e doar parerea mea, stiti ca eu sunt adepta lucrurilor simple. Si cu asta va urez Craciun Fericit dragi bucatarasi!
Se zdrobesc biscuitii grosier cu mana si se pun intr-un bol mare.
Se toaca alunele sau nucile grosier si se pun la prajit intr-o tigaie antiaderenta amestecand din cand in cand timp de 5 minute, apoi se pun peste biscuiti.
Zaharul se amesteca bine cu cacaua, se adauga apa si se omogenizeaza cu un tel. Se pune compozitia pe aragaz la foc potrivit si cand incepe sa fiarba se adauga untul taiat cubulete. Se fierbe acest sos 8 minute pana se ingroasa, amestecand din cand in cand.
Cand se ia de pe foc, se lasa la racit cam 10-15 minute, apoi se toarna peste biscuiti si se amesteca bine cu o spatula.
Se pregateste o tava de tort cu inel detasabil in care turnam compozitia rezultata si o nivelam cu dosul unei linguri. Dupa ce am nivelat frumos, acoperim compozitia cu o folie transparenta si o dam la frigider circa o ora.
Incalzim frisca lichida pana la punctul de fierbere, apoi o turnam peste ciocolata taiata cubulete si o lasam cateva minute. Apoi incepem sa amestecam cu o lingura pana obtinem o glazura omogena.
Scoatem tortul de la frigider si inlaturam folia, apoi turnam glazura calda de ciocolata si nivelam. Il dam din nou la frigider pentru 3-4 ore, dupa care presaram pe margine alune tocate si prajite si putem sa-l feliem si sa servim.
Pofta buna!
1
Puteti folosi biscuiti digestivi, daca nu aveti, merg si Petit Beurre.
2
Eu am mai adaugat la compozitie si 50 g de stafide inmuiate in esenta de rom.