Zilele acestea blogul meu face 4 anişori, aşa că merita să-l sărbătoresc.
Am ales o combinaţie de piersici şi ciocolată şi am încercat pentru prima oară glazura oglindă.Pentru glazură m-am inspirat de la Laura, însă mai am mult de muncit la ea.
Date fiind condiţiile, nu am reuşit sa fac cine ştie ce poze secţiunii tortului.
Si pentru ca aniversam blogul “Bucate ,vorbe şi arome”,vă mulţumesc celor care mi-aţi trecut pragul, aţi lăsat o apreciere sau aţi încercat reţetele mele.
Blat(forma cu diametrul de 20 cm):
Mousse de ciocolată:
Mousse de piersici:
Sirop:
Glazura oglinda:
Dantela de ciocolata:
Am mai folosit dulceata de zmeura si ornamente de la Dr.Oetker
Am pregatit mai întâi mousse-ul de piersici. De fapt l-am pregatit cu o zi înainte ca sa se întareasca sufficient.
Am folosit o forma de tort cu pereti detasabili, cu diametrul de 18 cm. Am pus celofan în interiorul formei. Gelatina am hidratat-o cu putina apa rece. Am pastrat 3 jumatati de piersici,iar restul le-am pasat cu ajutorul blenderului Breville. Am incalzit piureul de piersici, am pus gelatina scursa de apa si am amestecat pâna ce aceasta s-a topit. Am lasat sa se raceasca,apoi am pus-o la frigider. Am mixat smântâna pentru frisca. Când piureul de piersici s-a mai întarit, l-am amestecat cu frisca si piersicile pastrate, taiate bucati.
Am pus mousse-ul în tava pregatita, am acoperit cu o folie si am lasat-o la frigider pâna a doua zi. Daca nu aveti suficient timp, puteti sa puneti tava la congelator pentru 2 ore.
Am pregatit apoi blatul de tort. Am mixat ouale întregi cu un praf de sare si zaharul pâna când si-au triplat volumul si compozitia a devenit ca si o crema. Am adaugat faina în doua reprize,amestecând usor cu o paleta, având grija sa nu pierdem aerul din compozitie. Am turnat compozitia în tava cu diametrul de 20 cm, tapetata cu hârtie de copt. Am pus la cuptor la 180 de grade pentru 35 minute. Puteti sa verificati dupa 25 de minute daca nu este copt.
Am lasat blatul sa se raceasca în cuptor dupa ce am oprit cuptorul. Apoi l-am scos pe un gratar.
Pentru mousse-ul de ciocolata am încalzit 400 ml smântâna pentru frisca. Când aceasta a ajuns la punctul de fierbere,am luat vasul de pe foc si am pus ciocolata rupta bucati. Am hidratat gelatina cu putina apa rece. Când ciocolata s-a topit,am amestecat cu un tel pâna am obtinut o compozitie omogena. Am scurs gelatina de apa si am pus-o peste ciocolata. Am amestecat pâna ce gelatina s-a încorporat. Am mixat smântâna pentru frisca ramasa. Am mixat crema mascarpone cu zaharul pudra,apoi am pus-o peste crema de ciocolata. La final am încorporat si frisca batuta. Am pus si romul. Am lasat-o la frigider pâna am asamblat tortul.
Pentru sirop am fiert toate ingredientele.
Am asezat blatul de tort pe un platou si am pus în jurul lui un inel reglabil. Am însiropat blatul si am pus un strat de dulceata de zmeura,apoi un strat de mousse de ciocolata. In mijlocul blatului am asezat mousse-ul de piersici. In spatiul ramas pe margine (2cm) am pus mousse de ciocolata, apoi iar un strat deasupra.Am pus la frigider pâna ce s-a întarit.
Am pregatit apoi glazura. Am hidratat gelatina în apa rece. Am pus sa fiarba apa cu zaharul, pâna ce s-a topit zaharul. Am luat vasul de pe foc, am adaugat ciocolata rupta bucati, frisca si gelatina scursa de apa. Am lasat sa se raceasca, amestecând ca sa nu se formeze pojghita.
Am luat câteva linguri de glazura si am amestecat-o cu colorant rosu si alte câteva linguri cu colorant portocaliu. Când glazura a fost usor calduta am turnat-o deasupra tortului. Mai întâi cea alba, apoi am pus si rosu si portocaliu, amestecându-le usor. Am pus iarasi la frigider sa se închege si glazura.
Intre timp am pregatit dantela de ciocolata. Puteti sa folositi o banda de hârtie de copt cu lungime suficienta ca sa îmbrace marginea tortului sau o folie acetat. Am topit ciocolata cu untul si frisca pe baie de aburi.Apoi, cu ajutorul unui poş, am desenat cu ciocolata diverse modele pe folia pregatita. Când ciocolata s-a întarit suficient ca sa nu curga, am lipit-o cu grija pe marginea tortului. Am mai lasat la frigider sa se întareasca, apoi am scos usor folia.
Cred ca e mai lunga reteta decât timpul de preparare, dar am încercat sa explic cât mai bine.
S-aveţi poftă!