Blat umed de ciocolata, crema de mascarpone cu batoane snickers, crema de caramel cu alune coapte. Sper ca v-am convins sa-l incercati.
Blat:
Crema de mascarpone:
Crema caramel:
Glazura oglinda:
Ciocolata alba si creion dr. Oetker pentru ornat.
Pentru blat topim ciocolata cu untul si lasam sa se racoreasca. Mixam spuma ouale cu praful de sare si zaharul. Dupa ce ouale si-au dublat volumul, adaugam ciocolata topita cu untul, mixand in continuare.
Adaugam faina , mixand in continuare, iar la final adaugam alunele. Punem compozitia intr-o tava de tort detasabila, in care am pus hartie de copt si introducem in cuptorul incins pentru 45-50 de minute. Scoaptem baltul din tava si il lasam sa se raceasca.
Pentru crema de mascarpone mixam intr-un vas mascarponele, crema de branza, smantana pentru frisca si laptele condensat. Daca vi se pare crema prea moale adaugati un plic intaritor frisca.
Eu am pus toate ingredientele in vas si le-am mixat. Lapte condensat puteti adauga mai mult sau mai putin in functie de cat de dulce doriti crema. Am maruntit batoanele snickers, dar nu le-am amestecat cu crema.
Pentru crema caramel am pus pe foc intr-o craticioara cele 5 linguri de zahar si le-am caramelizat.Peste zaharul caramelizat am adaugat treptat untul bucatele, amestecand continuu pana s-a topit tot.
Separat am amestecat faina cu laptele si l-am adaugat in craticioare pe foc trecandu-l printr-o strecuratoare pentru a opri eventualele cocoloase. Fiebem crema pana se ingroase, amestecand continuu.
Dupa ce am luat craticioara de pe foc am adaugat in crema caramele tocate si am amestecat cateva minute.Unele caramele s-au topit, altele au ramas bucatele mici. Am folosit caramele cu lapte din acelea care sunt mai moi.
Pentru asamblare am taiat blatul in 3. Toate ingredientele trebuie sa fie reci. Am asezat primul blat pe un platou. In jurul lui am asezat cercul de la forma in care l-am copt. Peste blat am asezat un strat de crema de mascarpone, apoi am presarat jumatate din batoanele snickers maruntite.
Am asezat al doilea blat, apoi crema de caramel, al treilea blat peste care am asezat restul de batoane snickers si un strat de crema de mascarpone. Am introdus tortul la rece pentru cateva ore, apoi l-am scos din forma si l-am imbracat in crema de mascarpone.
Pentru glazura oglinda m-am inspirat de la Savori urbane. Problema a aparut cat am constatat ca nu mai am frisca lichida.
Am pus 10 minute la hidratat un plic de gelatina, am rupt bucatele 100 g ciocolata neagra si am pus pe foc 100 ml lapte. Dupa ce laptele s-a incins bine am adaugat gelatina amestecand bine pana s-a topit. Am pus si ciocolata bucatele si am lasat 5-6 minute apoi am amestecat bine. Mi s-a parut prea subtire si am mai adaugat 50 g ciocolata neagra si 2-3 linguri de lapte condensat. Am omogenizat bine, chiar am mai incalzit putin compozitia pentru a se topi ciocolata.
Dupa ce s-a racorit, am pus glazura peste tort. Marginile au ramas cam uratele, nu s-a intins uniform glazura si le-am mascat cu ciocolata alba rasa. Din aceasta glazura am facut si trandafirii de pe tort.Am folosit niste forme de silicon.
Pentru prima data si pentru improvizatia facuta a iesit destul de bine glazura oglinda.
Un tort pentru iubitorii de ciocolata si caramel.