Desert tort cu jeleu de capsuni si crema de vanilie

de Andra_Constantinescu in Torturi, 27 Mai 2017 | 4401 vizualizari

 

Un tort foarte bun, pe care l-am gandit pentru ziua de nastere a fetitei mele.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 5 oua
  • un praf de sare
  • 200 g zahar
  • jumatate de plic de zahar vanilat (4 g)
  • 5 linguri ulei
  • esenta de vanilie
  • 250 g faina
  • un plic de praf de copt (10 g)
  • Diametru tava: 27 cm
  • Sirop:
  • 150 ml sirop de capsuni
  • 450 ml apa
  • Jeleu:
  • 1,3 kg capsuni
  • 250 g zahar (sau dupa gust)
  • un plic de gelatina (10 g) + 100 ml apa rece
  • Crema:
  • 3 galbenusuri
  • 60 g amidon
  • 120 g zahar
  • esenta de vanilie
  • 600 ml lapte
  • 250 ml frisca lichida (tinuta la frigider)
  • Pentru decor:
  • 250 ml frisca lichida (tinuta la frigider)
  • colorant alimentar rosu
  • circa 25 de capsuni pentru decor
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu jeleu de capsuni si crema de vanilie:

Blat:

Se separa albusurile de galbenusuri.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, dupa care se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana cand devin ca o bezea. Se adauga uleiul, esenta de vanilie si galbenusurile si se omogenizeaza, apoi se incorporeaza faina (treptat) si praful de copt, cu ajutorul unei spatule din silicon, amestecand usor, de sus in jos.

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Compozitia se toarna intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor, pana cand trece de testul scobitorii. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, apoi, cu ajutorul unui cutit, se desprinde de marginile tavii si se scoate din aceasta.

Se lasa sa se raceasca de tot inainte de a-l taia.

Sirop:

Siropul de capsuni si apa se amesteca si se pun la foc, pana cand se apropie de punctul de fierbere, apoi se lasa sa se raceasca. Se poate adauga zahar daca este necesar. Se strecoara printr-o sita fina, daca este necesar.

Jeleul, crema, asamblarea si decorarea:

Capsunile se spala si li se scot coditele, apoi se fierb cu zaharul pana cand incep sa se lipeasca de vasul in care au fost fierte. Se lasa sa se raceasca, dupa care se maruntesc la robotul de bucatarie.

Se taie blatul in doua, se asaza o foaie pe un platou, se fixeaza inelul de la forma detasabila de tort, asezand in acelasi timp si o folie de aluminiu de jur-imprejurul formei. Se insiropeaza foaia de blat si se asteapta sa se mareasca putin in volum. Se iau coditele la 14-15 capsuni, se spala si se taie in jumatati pe lungime, apoi se asaza de jur-imprejurul formei de tort, lipindu-le de folia de aluminiu.

Se pune o cratita cu apa la foc, iar intr-un castron, se pun gelatina si apa. Dupa ce s-a hidratat complet, gelatina se topeste pe baie de aburi (se pune castronul in apa fierbinte), apoi se amesteca cu jeleul de capsuni si se toarna peste foaia de blat. Se lasa la rece pana se incheaga.

Intre timp, se prepara crema.

Intr-o craticioara, se pun galbenusurile, amidonul, zaharul si esenta de vanilie si se amesteca cu putin lapte pana cand se dizolva amidonul, dupa care se adauga restul de lapte si se pune craticioara pe baie de abur. Se amesteca continuu pana cand crema se ingroasa. Se lasa sa raceasca, apoi se amesteca cu frisca batuta. Se intinde cu grija peste jeleul de capsuni, se adauga cealalta foaie de blat si se insiropeaza cu restul de sirop de capsuni. Se lasa tortul la rece pentru cateva ore sau pana a doua zi, pentru a se inchega bine.

Dupa aceea, se mixeaza frisca pentru decor si se asaza jumatate din ea deasupra blatului. Se indeparteaza inelul de la forma de copt, apoi folia de aluminiu si se niveleaza stratul de frisca.

Frisca ramasa se imparte in doua: o parte se pune intr-un posh, in special pe peretele acestuia, iar cealalta parte se coloreaza roz si se pune la mijloc, in interiorul poshului. Se fac floricele pe deasupra tortului, de jur-imprejurul lui, apoi se pune cate o bucatica de capsuna in varful fiecareia. In mijlocul tortului se pun trei capsuni intregi si de jur-imprejurul lor, se pun sase capsuni taiate in trei pe lungime, lasand la baza cu codita o parte netaiata.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu jeleu de capsuni si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu mere, nuca si suc de portocale

de oanapl 7

ieri la 16:24

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tarta cu budinca si fructe reteta de desert de casa delicios