Blat:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga uleiul, esenta de vanilie si galbenusurile si se omogenizeaza, dupa care se incorporeaza faina treptat, cu ajutorul unei spatule din silicon, amestecand usor, de sus in jos.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se pune o hartie de copt intr-o forma detasabila pentru tort, apoi se unge cu ulei si se toarna aluatul in ea. Se introduce forma la cuptor pana cand blatul este copt.
Crema de vanilie:
Ouale, zaharul si esenta de vanilie se mixeaza intr-o cratita. Se adauga laptele si faina si se omogenizeaza. Se adauga untul taiat bucatele si se pune cratita la foc. Se mesteca in cratita cu un tel pana cand compozitia se ingroasa. Se pune apoi intr-un castron si se lasa sa se raceasca. Dupa aceea, se toarna frisca lichida peste crema si se mixeaza.
Asamblare:
Pe un platou se pune un inel detasabil de la o forma de tort mai mare.
* Eu am insiropat blatul si piscoturile, dar a fost o mare greseala pentru ca tortul nu s-a mai tinut, abia am reusit sa tai o felie pentru prezentare, asa ca va recomand sa nu il insiropati.
Se taie blatul in trei si se aseza partea de jos pe platou. Se pun piscoturile de jur-imprejurul blatului. Se pune un strat de crema.
Se pune un plic de gelatina intr-un castron si se toarna 100 ml apa rece peste el.
Se pune o cratita cu apa la foc.
Se curata fructele de kiwi de coaja, se clatesc cu apa si se maruntesc la blender, adaugand si zahar daca este cazul.
Se pune castronul cu gelatina pe baia de abur pana cand gelatina devine lichida. Aceasta se amesteca apoi cu piureul de kiwi si se toarna peste tort. Se introduce platoul cu tortul la frigider pana cand se incheaga un pic gelatina.
Apoi, peste jeleul de kiwi se pune ce-a de-a doua foaie de blat si un strat de crema.
Se pune celalalt plic de gelatina intr-un castron si se toarna 100 ml apa rece peste el.
Se pune cratita cu apa la foc din nou.
Continutul conservei de ananas se marunteste la blender, adaugand si zahar daca este nevoie.
Se pune castronul cu gelatina pe baia de abur pana cand gelatina devine lichida. Aceasta se amesteca apoi cu piureul de ananas si se toarna peste tort. Se introduce platoul cu tortul la frigider pana cand se incheaga un pic gelatina.
Apoi, peste jeleul de ananas se pune ce-a de-a treia foaie de blat si un strat de crema.
Se orneaza tortul cu felii de kiwi.
Se lasa la frigider pana a doua zi ca sa se inchege, apoi se poate servi.