De ziua Larissei am pregatit un tort asa cum si l-a dorit, neaparat sa aiba ciocolata si fructe cat de multe si diverse. A iesit un tort delicios!
Pt. blat:
Crema de ciocolata:
Crema de capsuni:
Pt. ornat:
Blatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu praful de sare. Se adauga pe rand zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa. Se adauga esenta de vanilie si apa rece si se mai mixeaza putin. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se toarna peste spuma. Se incorporeaza. Faina, cacaoa si praful de copt se amesteca si se incorporeaza in spuma in 2-3 reprize. Se toarna compozitia in tava rotunda, cu diametrul de 26 cm, tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30-35 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Se taie in 3 parti.
Crema de ciocolata: Se topeste ciocolata in 200 ml smantana pentru frisca. Se amesteca bine pt omogenizare. Se da la rece pentru 2 ore. Dupa ce s-a racit, se mixeaza pana se obtine o crema densa.
Separat, se mixeaza mascarponele cu 100 ml smantana. Se adauga cate putin din crema de ciocolata si se amesteca. Se da la rece pana in momentul asamblarii tortului.
Crema de capsuni: Se spala capsunile, se curata si se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul. Se fierb 5 minute, pana incep sa se inmoaie fructele si sa isi lase sirop. Se da deoparte, se lasa usor sa se raceasca apoi se dau prin blender pana se obtine un piure.
Gelatina se pune la hidratat impreuna cu apa. Dupa ce s-a hidratat, se pune peste piureul caldut si se amesteca energic pana se dizolva complet granulele de gelatina. Se mixeaza mascarponele. Se adauga cate putin din piureul de capsuni bine racit. Se da la rece pana in momentul folosirii.
Se prepara un sirop din apa, zahar si aroma preferata. Eu am pus coaja rasa de lamaie.
Asamblare tort: Pe un platou se pune primul blat. Se insiropeaza. Se unge cu crema de ciocolata. Deasupra se asaza fructe: cirese si zmeura. Se pune al doilea blat, se insiropeaza si se pune crema de capsuni. Deasupra se pun capsuni si banane feliate. Se asaza ultimul blat insiropat. Se da la rece pentru cel putin 2 ore.
Frisca se mixeaza cu zaharul pudra pana devine mai consistenta. O parte din frisca se amesteca cu gel colorant pentru ornat.
Se imbraca tortul in frisca, se orneaza cu frisca colorata dupa imaginatie, se asaza deasupra fructe si se da la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna!
1
De preferat este ca blatul sa fie facut inainte cu o zi.
2
Cantitatea de zahar difera in functie de preferinte si gusturi. Daca vi se pare prea putin, puteti adauga zahar mai mult.
3
Se orneaza in functie de imaginatia fiecaruia.