Incet, incet am ajuns la reteta cu nr 500. Si pentru ca s-a potrivit si cu Floriile si suntem si in post, m-am gandit sa fac un tort de post.
Pregatim mai intai blatul. Intr-o craticioara cu fund gros punem la caramelizat 1/2 cana zahar. Cand a capatat o culoare frumoasa, aurie, adaugam apa, apoi restul de zahar si fierbem cateva minute pana se topeste tot zaharul. Dam siropul la racit, apoi adaugam in el uleiul, sare, Finesse orange, 1 lingura cacao si cernem faina amestecata cu praful de copt. Omogenizam si turnam compozitia intr-o forma de tort pe care am asezat hartie de copt. Dam forma la cuptorul preincalzit pana trece proba scobitorii.
Scoatem forma si lasam blatul la racit, dupa care il taiem in doua felii pe orizontala. Pregatim siropul. In aceeasi craticioara punem zaharul la caramelizat. Stingem cu apa, dam cateva clocote sa se topeasca siropul, apoi dam jos, adaugam zeama de portocale si lasam la racit.
Pregatim crema. Scurgem fructele din compotul de ananas. Intr-o craticioara punem praful de budinca, zaharul, zeama de la compotul de ananas (220 ml) si zeama de portocale. Amestecam bine si punem la foc mic, amestecand mereu pana crema se leaga. Dam jos, adaugam margarina taiata cubulete si amestecam energic pana se incorporeaza. Lasam crema sa se raceasca. Cand crema este racita, o amestecam cu frisca batuta spuma tare. Oprim jumatate din crema deoparte pentru a orna tortul, iar in restul punem ananasul taiat in bucati mai mici. Montam tortul pe platoul de servire. Asezam prima felie de tort, o insiropam cu jumatate din sirop, adaugam crema in care am pus ananasul, apoi cealalta jumatate de blat insiropata. Imbracam tortul in crema oprita, apoi il dam la rece pentru cateva ore, apoi il decoram dupa imaginatie.