Acest tort l-am pregatit mai demult, dupa o reteta de-a Violetei Postolache. Va invit sa-l incercati si voi deoarece este delicios!
Bati ouale cu zaharul pana se albesc. Adaugi faina si praful de copt, omogenizezi compozitia apoi torni in forma de tort si dai la cuptor pentru 30 de minute.Dupa ce se raceste blatul, il tai in doua.
Pregatesti crema astfel: dizolvi amidonul in doua-trei linguri de apa rece, ca sa nu faca cocoloase, apoi il adaugi peste laptele rece. Adaugi ouale si zaharul si pui sa fiarba la foc mic, avand grija sa amesteci intruna ca sa nu se lipeasca. Cand a dat in clocot, opresti focul, adaugi untul si semintele din pastaia de vanilie si incorporezi. Lasi sa se raceasca, avand grija sa amesteci din cand in cand, ca sa nu capete crusta. Bati frisca si o incorporezi in crema de vanilie, dupa ce s-a racit complet. Pui intr-o craticioara 200 gr de capsuni taiate cubulete, adaugi 2 linguri zahar si le lasi pe foc pana se topeste zaharul si se ingroasa usor zeama lasata. Dupa ce se racesc, le adaugi in crema.
Pui gelatina intr-un castronel cu putina apa si lasi 1 minut ca sa se hidrateze. Pui deasupra unui vas cu apa calda si lasi sa se dizolve. Incorporezi in crema, avand grija sa amesteci bine ca sa se repartizeze uniform in compozitie.
Pregatesti siropul astfel : caramelizezi 4 linguri de zahar, apoi completezi cu apa si lasi pe foc sa se dizolve. Adaugi esenta de rom si lasi sa se raceasca.
Pui primul blat pe un platou si asezi in jurul lui inelul reglabil pentru tort. Insiropezi cu jumatate din cantitatea de sirop.
Tai capsunile felii si le asezi pe laterale. Pui crema si asezi cel de al doilea blat pe care il insiropezi cu siropul ramas.
Topesti ciocolata amaruie impreuna cu frisca lichida intr-o craticioara la bain-marie. Torni pe toata suprafata tortului si nivelezi. Lasi tortul la rece pentru 2-3 ore, pana se intareste crema de vanilie.
Inainte de a desface inelul, treci cu grija de jur imprejur cu un cutit pentru a dezlipi marginile.
Bati frisca lichida si ornezi tortul dupa inspiratie.