De ceva timp imi doream sa fac tort in aceasta combinatie, cu afine si lamaie, iar aniversarea casatoriei a fost tocmai potrivita ca sa il pregatesc! Se face destul de usor, dar foarte repede se termina 😄😄. Delicios, chiar mi-a placut foarte mult! Am optat pentru un decor simplu, dar il puteti transforma in unul cat mai sofisticat, depinde de ce isi doreste fiecare! Chiar merita sa pregatiti acest tort!
Blatul: Separati ouale, bateti albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugati zaharul si mixati pana spuma devine lucioasa. Incorporati galbenusurile, apoi uleiul si iaurtul. Adaugati caoaja rasa de lamaie, apoi faina cernuta si praful de copt si amestecati usor cu o paleta. Impartiti compozitia in 3 boluri in mod egal. Tapetati cu hartie de copt o tava de 18 cm, turnati prima parte de compozitie si puneti cateva afine deasupra. Introduceti foaia de blat in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 10 minute. O scoateti cand este gata. La fel procedati si cu celelalte doua. Le lasati sa se raceasca.
Crema de afine cu lamaie: Intr-o cratita puneti afinele cu zaharul. Le transferati pe foc, le lasati sa fiarba 3-4 minute. Dizolvati amidonul cu 2-3 linguri de apa rece, il turnati peste afine. Amestecati pana se ingroasa, apoi dati deoparte. Acoperiti cu o folie si lasati la racit. Intr-o craticioara amestecati galbenusurile cu zaharul, apoi adaugati laptele si amidonul. Amestecati bine, transferati crema pe foc. Invartiti cu un tel continuu, pana se ingroasa. Dati deoparte crema, o acoperiti cu folie o dati la rece. Cand crema s-a racit, adaugati marscaponele si coaja rasa de lamaie, apoi le mixati. Incorporati si amestecul de afine, mai mixati pana crema este omogena. Pe un platou, asezati prima foaie de blat si un inel detasabil in jurul sau. Puneti 1/3 din crema, nivelati, iar blat, iar 1/3 din crema si ultima foaie de blat. Asezati si ultimul strat de crema si ii dati un aspect ciufulit cu ajutorul unei lingurite. Bagati tortul in frigider 3-4 ore. Il scoateti din frigider dupa acest timp, indepartati inelul cu grija. Il imbracati pe margine cu frisca. Il decorati deasupra cu afine si sclipici auriu, iar pe margine puneti cateva inimioare. Il portionati si este numai bun de servit!
Pofta buna!