Mie nu-mi plac savarinele, dar parca e dupa mine, eu m-am rasfatat cu ditamai Pavlova, acum a venit randul lui Vali sa fie rasfatat. Asadar si prin urmare am prestat ditamai Savarinoasa, sa-i ajunga.....am citit mai multe retete, pana la urma am adaptat o reteta in asa fel incat sa iasa ceva delicios, sper eu, vedem maine care-i verdictul....:)))))))))))))))))))))))
Mai intai am pregatit siropul, apa cu zaharul le-am pus sa fiarba, dupa ce a dat in 2-3 clocote, am stins focul si am adaugat esenta de rom, am lasat siropul sa se raceasca bine.
Aluatul pentru savarina : Intr-un bol am pus ouale, esenta de vanilie si uleiul, cu un tel le-am batut bine. In alt bol incapator am pus drojdia maruntita peste care am turnat laptele caldut amestecat cu zahar, am omogenizat apoi am incorporat cca 150 g faina, am lasat sa se activeze drojdia cca 10-15 min, dupa care am adaugat amestecul de ou si restul de faina. Am amestecat bine si am acoperit bolul cu un servet, am lasat la crescut cca 30 min. Dupa ce si-a dublat volumul am uns cu ulei o forma cu diametrul de 28 cm ( arata ca o floare forma mea ) si am rasturnat aluatul in forma, usor cu mainile am intins aluatul si l-am lasat inca 10 min sa creasca. Am preincalzit cuptorul la 180 grade, am bagat forma in cuptor, dupa cca 20 min am redus un pic temperatura ( tot a iesit mai bronzata, ca de la solar ), este gata cand trece testul scobitorii. Am scos forma din cuptor si am lasat-o sa se raceasca foarte bine.
Frisca : Am scos smantana si frisca vegetala de la frigider, am pus-o intr-un bol inalt, am adaugat zaharul vanilat si am mixat bine pana am obtinut o frisca ferma, am pus-o la frigider pana m-am apucat sa finalizez prajitura.
Jeleu de zmeura : L-am preparat cat timp savarina a stat la racit. Zmeura congelata cu zaharul si apa le-am pus la fiert, sa dea in 4-5 clocote, am pasat bine zmeura si apoi am strecurat-o. Am adaugat amidonul si am amestecat bine sa nu faca cocoloase, am pus la fiert pana a inceput sa se ingroase, am obtinut un jeleu mai fluid nu foarte gros.
Dupa ce aluatul de savarina s-a racit bine, am intepat cu un bat de frigaruie toata suprafata savarinei apoi am turnat siropul racit si am lasat cca 30 min sa se absoarba tot siropul. Apoi am pus deasupra formei un platou si am rasturnat savarina pe platou. Jeleu (jumatate din el) inca caldut l-am intins pe suprafata savarinei, apoi am ornat cu frisca si cu restul de jeleu. De preferat a se lasa la frigider pana a doua zi, daca ai rabdare, aici eu am rabdare, asa ca am decretat ca maine se mananca savarina uriasa.