Reteta de preparare a papanasilor
Papanasii sunt specifici zonei Moldovei si sunt printre deserturile mele preferate. Imi amintesc cu drag de vacantele petrecute la bunici, cand eram rasfatati cu acest desert.
Reteta de preparare a papanasilor
Intr-un castron, pui branza faramitata, apoi adaugi sarea, zaharul vanilat, praful de copt si ouale batute. Amesteci pana se omogenizeaza compozitia, apoi adaugi faina si incepi sa o inglobezi cu o lingura, apoi o framanti cu mana, pana obtii un aluat care nu se lipeste de mana, dar nici nu este tare.
Imparti aluatul in 8 bucati marisoare, pentru papanasi, si 8 bucati mai mici pentru mot.
Bucatile mici le modelezi in forma de bila, cele mari le rotunjesti, le turtesti si, cu ajutorul degetelor, formezi la mijloc o gaura pe care o largesti usor.
Pentru prajit, folosesti un vas de fonta sau o cratita cu fundul mai gros. Torni in vasul ales uleiul (trebuie sa aiba o adancime in vas de cel putin 5-6 cm.) si il lasi sa se incinga pe foc potrivit, pana cand o bucatica mica de aluat asezata in vas formeaza imediat bule de aer in jurul ei si pluteste deasupra uleiului, apoi micsorezi focul. Prajesti pe rand papanasii, pana cand se rumenesc frumos.
Scoti papanasii pe hartie absorbanta, pentru a indeparta uleiul in exces.
Servesti papanasii calzi, cu smantana si dulceata.
1
reteta de dulceata de cirese negre o gasiti aici https://www.bucataras.ro/retete/dulceata-de-cirese-negre-82911.html