Desert prajitura marmorata cu mousse de fructe rosii si glazura de ciocolata

de Gherca Daniela in Prajituri, 26 Mai 2021 | 4672 vizualizari

 

"Retete pascale"
Daca tot este sezonul fructelor, m-am gandit sa fac o prajitura cu crema acrisoara si ciocolata :)
Blatul am vrut sa fie marmorat si insiropat, deoarece noua ne plac deserturile usor umede :) 
Am folosit fructe de padure si zmeura... in prajitura nu se vede diferenta dintre culori , probabil de la iaurt, dar conteaza gustul si aprecierea celor din jur!:x
 

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 4 oua
  • 1 praf de sare
  • 150 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • 150 ml ulei
  • 150 ml lapte
  • 350 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 50 g cacao
  • Sirop: apa+ zahar + vanilie (optional)
  • Mousse de fructe de padure:
  • 170g coulis de fructe de padure
  • 2 foi gelatina+apa rece
  • 75g iaurt grecesc
  • 150ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • Mousse de zmeura:
  • 170g coulis de zmeura
  • 2 foi gelatina+ apa rece
  • 75g iaurt grecesc
  • 150ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • Glazura de ciocolata:
  • 150g ciocolata
  • 50ml frisca lichida
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura marmorata cu mousse de fructe rosii si glazura de ciocolata:

Pentru Blat:

Separam ouale. Albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul pana devin lucioase, adaugam si galbenusurile unul cate unul si mixam pana le incorporam in compozitie.
Punem zaharul vanilat, esenta de vanilie si rom, dupa gust, amestecam putin, pe urma adaugam uleiul si laptele, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt.

Intr-o tava de dimensiunea 32-35cm pe care o tapetam cu hartie de copt turnam jumatate din cantitatea de compozitie obtinuta, iar cu cealalta jumatate o amestecam cu cacaoa si amestecam pana obtinem un aluat maro. Turnam peste blatul alb din tava si nivelam frumos.
Dam tava la cuptor pentru cca.30-35 minute sau facem testul cu scobitoarea.
Cand este gata, lasam blatul sa se raceasca complet.


Pentru crema de fructe de padure: Punem gelatina in apa rece 10 minute. Piureul (coulis-ul) de fructe il incalzim la microunda, atat cat sa suportam la deget, apoi adaugam gelatina, omogenizam si lasam sa se racoreasca. Intre timp mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma. In piureul de fructe caldut adaugam iaurtul grecesc si o lingura de frisca batuta (asta pentru a aduce piureul la o temperatura scazuta), apoi turnam totul peste frisca mixata si omogenizam. 


Pentru crema de zmeura: Procedam la fel: Punem gelatina in apa rece 10 minute. Piureul (coulis-ul) de zmeura il incalzim la microunda, atat cat sa suportam la deget, apoi adaugam gelatina, omogenizam si lasam sa se racoreasca. Intre timp mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma. In piureul de fructe caldut adaugam iaurtul grecesc si o lingura de frisca batuta (asta pentru a aduce piureul la o temperatura scazuta), apoi turnam totul peste frisca mixata si omogenizam. 
Asamblare:      

       In tava in care am copt blatul, am pus folie de acetat de jur- imprejur, am preferat sa insiropez blatul deoarece nu este un aluat umed, noua ne place insiropat, dar merge si fara :)    

Peste blatul insiropat am turnat primul mousse, am dat prajitura la frigider si m-am ocupat de a doua. Dupa ce este gata si mousse-ul al -2-lea il tunam peste prima crema (deja inchegata) si dam din nou la frigider 1 ora.    

Apoi ii pregatim o glazura din ciocolata cu frisca lichida, pe baie de aburi, iar cand ajunge la consistenta dorita, o lasam sa se racoreasca, apoi o turnam peste prajitura.    

Portionam prajitura dupa preferinte si o decoram dupa imaginatie, in cazul meu o zmeura pentru fiecare bucata :)) Sper sa va inspire!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura marmorata cu mousse de fructe rosii si glazura de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Fantastica