Am mai spus de multe ori, pentru mine desertul perfect este acela care are fructe. Cam de orice fel, preferate fiind totuşi cele acrişoare.
Si cum să nu-mi vină tot felul de idei când piaţa este plină de fructe. Aşa că, după ce am cumpărat :cireşe, vişine, ananas, coacăze roşii, pentru desert, câştigătoare au fost vişinele, adică un kilogram de vişine, mă pot bucura de ele la fiecare îmbucătură.
Am folosit şi siropul lăsat de vişine, transformându-l într-un jeleu delicios.
Si m-am gândit eu că tare bine s-ar mai potrivi o cremă acrişoară de lamâie. Aici am trişat puţin, folosind o cremă la rece, de la Dr.Oetker.
Voi puteţi să folosiţi ce cremă doriţi.
Pentru că adunasem ceva albuşuri de ou la congelator, m-am gândit să folosesc doar albuşurile în această prăjitură. Am preferat sa folosesc varianta de blat cu albuşurile opărite cu siropul de zahăr.
Pentru gustul meu a fost PERFECTĂ!
Pentru blat (tava de 38x25 cm):
Pentru jeleul de vişine:
Pentru crema de lamâie:
Mai întâi, am scos sâmburii vişinelor si le-am pus cu 200 g zahar, ca sa lase sirop pâna în momentul în care le pun în blat.
Am preîncalzit cuptorul la 180 de grade C.
Pentru blat, am pregatit siropul. Intr-o cratita, am pus 200 g zahar, 50 ml apa si zeama de lamâie. Am pus cratita pe foc si am lasat sa fiarba pâna s-a topit zaharul.
Intre timp, am mixat albusurile cu un praf de sare, apoi am adaugat siropul fierbinte, mixând la viteza maxima.
Am adaugat cele 3 linguri de ulei, apoi faina amestecata cu praful de copt.
Am luat o parte din compozitie si am amestecat-o cu 1 lingura de cacao.
Am scurs foarte bine visinele, pastrând siropul pentru jeleu.
Am pregatit tava cu hârtie de copt, apoi am început sa pun din cele doua compozitii, alternativ câte o lingura din fiecare.
Dupa ce am pus cam jumatate din compozitie, am amestecat usor cu o furculita si am pus un strat generos de visine.
Am mai pus un strat din cele doua compozitii si iar un strat de visine.
Visinele din acest al doilea strat le-am apasat putin sa intre in blat.
Am pus tava la cuptor pentru 30 de minute.
Este util însa sa faceti testul cu scobitoarea.
Am lasat blatul sa se raceasca, apoi l-am taiat în doua, pe lungime.
Intr-o cratita, am amestecat siropul lasat de visine cu 3 linguri de amidon si am pus cratita la foc mic, pâna ce jeleul s-a îngrosat.
L-am lasat sa se raceasca si am pregatit crema.
Am amestecat continutul plicului de crema cu o lingura de zahar pudra si smântâna pentru frisca, apoi am mixat foarte bine.
Am asamblat apoi prajitura.
Peste primul blat, am pus un strat de jeleu, crema si apoi al doilea blat.
Deasupra blatului, am mai pus un strat de crema, am decorat cu fructe si jeleu.
Am lasat la rece, apoi am servit.
Simplu si bun, zic eu.
S-aveţi poftă!