Desert prajitura Deliciu cu caramel

de Merisor in Prajituri, 8 Sep 2015 | 48527 vizualizari

 

Imi plac mult foile cu caramel si de aici mi-a venit ideea sa le combin tot cu o crema caramel. Cred ca va inchipuiti ce deliciu a iesit. Noi ne-am cam lins pe degete, asa de mult ne-a placut!

 

INGREDIENTE

  • Pentru caramel:
  • 200 gr zahar
  • 400 ml lapte
  • Pentru foi :
  • 1 ou
  • 100 ml ulei
  • 200 ml sirop caramel
  • 400 gr faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita otet de mere
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • sirop caramel (ce mai ramane de la foi)
  • lapte (completare la siropul caramel pana la 500 ml)
  • 6 linguri faina
  • 1 varf cutit sare
  • 250 gr mascarpone
  • 100 gr nuca pentru ornat
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Deliciu cu caramel:

Caramel: Intr-un vas cu pereti dubli punem cele 200 gr zahar la caramelizat, amestecand cu o paleta sa nu se arda si sa se caramelizeze uniform. Cand zaharul este complet diluat, adaugam 400 ml lapte, avand grija sa nu ne arda aburul care se produce si lasam vasul la foc mic pana cand se topeste tot zaharul, care se solidifica la contactul cu laptele. Apoi lasam acest sirop caramel la racit.

Aluat: Intr-un vas, mixam un ou cu putina sare si 100 ml ulei, adaugam 200 ml sirop caramel racit, bicarbonatul stins in otet de mere si incepem sa incorporam treptat faina cernuta impreuna cu praful de copt. Vom obtine un aluat foarte elastic si usor moale.

Adaugam faina in aluat pana cand acesta nu se mai lipeste de maini in timp ce il framantam.

Lasam aluatul sa se odihneasca 20 de minute, apoi il impartim in trei parti pe care le intindem in trei foi si le coacem separat, pe dosul tavii, pentru 3-5 minute, la 180 de grade.

Crema: frecam cele patru galbenusuri cu doua linguri de zahar si un varf de cutit sare, pana devin spumoase, apoi adaugam putin din siropul caramel ramas, pe care l-am completat cu lapte pana am obtinut 500 ml de lichid.

Omogenizam amestecul, adaugam si faina, apoi diluam totul cu siropul si fierbem crema la foc moale, amestecand in ea continuu.

Cand este bine ingrosata si incepe sa faca basicute pe margini, stingem focul si lasam crema sa se raceasca, acoperind-o cu o folie sa nu prinda crusta.

Cand crema este complet rece, o mixam impreuna cu mascarponele, apoi o intindem intre foile coapte si racite, dar pastram putina si pentru ornat.

Asezam o greutate peste prajitura si o dam la rece pana cand foile se vor inmuia, cel putin o jumatate de zi, sau de pe o zi pe alta.

Intindem si crema oprita deasupra si presaram putina nuca, pentru a arata mai frumos.

In speranta ca v-a placut si veti incerca reteta mea, va urez spor si pofta buna!

TIPS-URI

1

Am folosit tava de 28x40 cm

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Deliciu cu caramel" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu foi de napolitana si crema mascarpone