Blat:
Separam albusurile de galbenusuri si le batem bine cu zaharul adaugat treptat. Adaugam galbenusurile si batem putin pana se incorporeaza bine in compozitie, apoi punem faina cernuta cu praful de copt si nuca macinata. Amestecam usor cu o paleta si turnam compozitia in tava mare de la cuptor.
Coacem la 180 de grade timp de aproximativ 25 de minute. Cand s-a racit, se taie in doua pe orizontala.
Caramel :
Intr-o craticioara punem zaharul la foc mic sa se caramelizeze, iar cand devine auriu dam cratita deoparte si ametecam bine pana se topeste tot zaharul, apoi punem untul.
Cu miscari rapide stropim blaturile de prajitura cu acest sirop caramel.
Crema :
Galbenusurile le amestecam cu zaharul, zaharul vanilat si faina, adaugam 100 ml lapte rece si amestecam bine pana se desfac toate cocoloasele. Restul de lapte se fierbe, apoi se toarna peste compozitia de galbenusuri. Se fierbe crema la foc mic pana se ingroasa, adaugam vanilia si o lasam la racit.
Untul moale il adaugam in crema rece si mixam bine, bine pana obtinem o crema spumoasa.
Bezeaua: Cele 4 albusuri ramase de la crema le batem bine cu zahar impreuna cu sucul de lamaie, apoi punem vasul pe baie de aburi si fierbem bezeaua pana se intareste....in tot acest timp batem cu telul.
Krantz:
Ungem o tava de inox cu ulei. Zaharul il caramelizam, punem nuca taiata si amestecam bine. Turnam caramelul pe tava si il lasam la racit. Apoi il sfaramam cu ajutorul ciocanului pentru snitele.
Asamblare:
Turnam peste primul blat jumatate din crema, punem al doilea blat, restul de crema, apoi bezeaua de albusuri si decoram cu krantz.
Lasam prajitura la frigider cateva ore inainte sa o taiem.
1
Am folosit o tava mare de 28/38cm