Week-end-ul aceasta ne-am bucurat de o prajitura fabuloasa! Ultima data cand am mers la cumparaturi, mi-au aparut in fata ochilor niste oreo cu menta. Ii zic sotului: astia merg perfect intr-un desert cu fructe. Am luat cateva pachete si a trebuit sa gandesc si o reteta. Si cum suntem in plin sezon de fructe delicioasa, am optat pentru cirese. Blatul umed cu iaurt, iar crema de vanilie spumoasa, combinate toate, mi-a iesit una din cele mai faine, delicioase si minunate prajituri! Rasfat, curcubeu pe cerul gurii, bucurie pentru noi!
Blatul: Spalati ciresele, indepartati coditele si samburii. Le rupeti in jumatate. Separati ouale, mixati albusurile cu un praf de sare pana devin spuma. Incorporati zaharul, mixati pana bezeaua devine lucioasa. Amestecati galbenusurie cu uleiul, le incorporati in bezea. Adaugati iaurtul, vanilia, mixati usor. Cerneti faina cu praful de copt, le adaugati peste compozitia de oua si amestecati cu o paleta, pana sunt bine incorporate. Tapetati cu hartie de copt o tava de 24/37 cm, asezati ciresele. Deasupra puneti usor compozitia de blat, o nivelati. Introduceti blatul in cuptorul incins, la 180 de grade pentru 20 de minute. Cand este gata, il scoateti din cuptor, il lasati sa se raceasca.
Crema de vanilie: Scoateti untul de la rece, sa fie moale. Intr-o cratita amestecati galbenusurile cu zaharul cu un tel. Turnati laptele treptat si amestecati continuu. Adaugati vanilia, amidonul, amestecati bine si transferati cratita pe foc. La foc mic, invartiti in crema pana se ingroasa. O dati deoparte, o acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca. Cand crema s-a racit, o mixati 1 minut. Adaugati untul de la temperatura camerei, in 3 transe si mixati bine, pana obtineti o crema spumoasa. In tava in care ati copt blatul, puneti hartie de copt. Asezati blatul cu ciresele in sus, puneti jumatate din crema si o nivelati. Asezati oreo unul langa altul, puneti restul de crema, o intindeti bine. Acoperiti prajitura cu folie, o dati la rece peste noapte. Smantana pentru frisca rece, o mixati impreuna cu zaharul pudra, pana devine spumoasa. O puneti intr-un pos. Scoateti prajitura de la rece. O portionati, puneti cate un mot de frisca pe fiecare. Decorati cu cirese si frunze de menta! Pofta buna!