Anul acesta de Paste m-am hotarat sa incerc prajitura Carpati. M-am descurcat binisor. Foile mi-au dat putin de furca si crema cu putine cocoloase, dar rezultatul final a fost destul de bun.
Foi:
Crema:
Nuca macinata pentru ornat.
Pentru foi, am mixat ouale spuma cu zaharul si praful de sare, am adaugat uleiul, laptele, bicarbonatul si la final faina pentru un aluat elastic usor de manevrat. Eu am incorporat 840 g faina. Din acest aluat am copt 10 foi . Am intins fiecare foaie direct pe hartia de copt pe care apoi am transferat-o intr-o tava.
Eu am facut foile cam subtiri si au iesit 10, dar se pot coace 8.
Pentru crema am caramelizat zaharul. Intr-un alt vas am incalzit laptele. Eu am amestecat amidonul cu putin lapte si l-am adaugat peste zaharul caramelizat. Am adaugat apoi si restul de lapte incalzit. Am lasat pe foc pana s-a ingrosat crema, amestecand continuu.
Am luat vasul de pe foc si am adaugat ciocolata, amestecand pana s-a topit. Apoi am adaugat si untul amestecand pana s-a incorporat. La final am adaugat esenta de rom. Am lasat crema sa se raceasca.
Am asezat prima foaie, am distribuit crema pe toata suprafata, apoi a 2 a foaie si din nou crema, si tot asa pana am terminat toate cele 10 foi.
Am acoperit prajitura cu folie si am lasat-o la rece peste noapte.In acest timp am mai intors invers prajitura, adica foaia de jos a ajuns deasupra.
A doua zi am taiat marginile prajiturii si am impartit-o pe lungime in trei parti egale. Am luat fiecare bucata si am taiat-o pe diagonala, adica am pozitionat varful cutitului pe ultima foaie si baza cutitului sub prima foaie.
Am lipit cu crema cele doua bucati obtinand forma de Carpati. Am obtinut trei astfel de bucati.
Am uns cu crema toate cele trei bucati si am presarat pe fiecare nuca macinata.
Mie mi-a ramas crema mai putina pentru partea exterioara si am adaugat in crema ramasa cateva linguri de fineti.