Imi doream de mult sa fac amandine. Am adaptat putin reteta si a iesit o amandina-prajitura cu ness foarte buna de altfel!
Blat:
Crema:
Sirop Caramel:
Glazura:
Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare apoi adaugam treptat zaharul. Galbenusurile le amestecam cu ulei si un praf de sare. Turnam galbenusurile peste albusuri si amestecam. Adaugam cacaua, apoi faina in care am pus praful de copt si amestecam incet de sus in jos. Impartim aluatul in 2 parti egale si coacem 2 blaturi. Tava mea are 40 x 25 cm.
Turnam o parte din aluat in tava in care am pus hartie de copt si dam la cuptor, la foc mediu 25 min. Cand este gata scoatem blatul din tava cu tot cu hartia de copt. Procedam la fel si cu al doilea blat.
Crema: Amestecam ouale cu zaharul si punem la bain-marie, amestecand continuu pana se ingroasa. Adauga nessul dizolvat in 2 linguri de apa, ciocolata maruntita si zeama de lamaie. Amestecam pana se topeste toata ciocolata. Lasam crema la racit.
Batem frisca, o turnam peste crema de oua si ciocolata si amestecam.
Sirop: Punem zaharul la caramelizat. Cand sa topit tot zaharul adaugam apa treptat si amestecam. Lasam sa fiarba pana se dizolva zaharul caramelizat. La sfarsit punem zeama de lamaie si esenta de rom dupa gust.
Glazura: Maruntim ciocolata si o punem la topit cu frisca la bain-marie. Amestecam pana se topeste ciocolata si glazuram prajitura.
Asamblare: Insiropam primul blat pe ambele parti. Intindem crema uniform pe toata suprafata blatului. Insiropam si cel de-al doilea blat si il asezam deasupra. Lasam la rece 2-3 ore. Portionam prajitura in patrate egale. Glazuram pe rand fiecare bucata. O ornam cu un fir subtire de ciocolata topita. Lasam prajitura la rece pana se intareste glazura si o putem servi.
1
Pentru blat, aluatul iese mai pufos daca faina este cernuta.
2
In primele 20 mininute nu deschideti usa cuptorului pentru ca blatul se lasa.