Aceasta reteta de placinta cu mere o fac de foarte mult timp si nu dau gres cu ea niciodata. De data aceasta am facut prajitura in tava cuptorului si am folosit ingredientele pentru o portie si jumatate. Cantitatile de mai jos sunt pentru o portie insa, in tava cu dimensiunea de 25x35 cm.
Tarte si placinte rumenite si iscusite
Mai intai pregatim umplutura. Se curata merele si gutuile, apoi le dam pe razatoarea cu gauri mari. Le punem la calit mai intai gutuile (fiind mai tari) pentru 10-15 minute, apoi punem merele razalite. Adaugam zahar dupa gust si le lasam sa se inmoaie putin. Tragem cratita de pe foc, adaugam scortisoara si ghimbirul, amestecam si lasam sa se raceasca.
Pana atunci ne apucam de aluat. Intr-un lighean, amestecam ouale cu praful de sare, zaharul, zaharul vanilat, uleiul si laptele. Adaugam faina si praful de copt si amestecam pana putem rasturna aluatul si sa-l framantam. Adaugam faina cate putin pana obtinem un aluat omogen si nelipicios. Il taiem in doua parti egale.
Luam o bucata si o intindem pe masa de lucru de dimensiunea tavii. Tapetam tava cu hartie de copt si, cu ajutorul sucitorului, asezam aluatul in tava. Presaram putin gris, apoi turnam merele calite. Daca merele sunt zemoase, nu le stoarcem foarte tare. Nivelam frumos, apoi presaram din nou gris.
Se intinde cealalta foaie si o asezam peste mere. O intepam cu furculita si o dam la cuptor la foc mediu (180 de grade C), in jur de 30 de minute. Mai verificam din cand in cand sa nu se rumeneasca prea tare. O scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit, presaram zahar pudra si se taie in bucati mari sau mai mici.
1
Pentru o aroma mai deosebita, putem pune in mere coaja rasa de lamaie.
2
Se pot folosi doar mere, cu cat mai multe cu atat e mai buna placinta.