Este pentru prima data cand folosesc dovleac placintar la un desert. Mereu ma feream sa il folosesc, pentru ca ai mei ziceau ca nu le place, iar mie nici atat. Acum am tot primit dovleac si am zis sa fac macar o placinta simpla, sa pun in umplutura diverse arome ca sa ascund gustul sau si sa vad ce iese si daca le place alor mei. Am avut mari emotii, recunosc, dar cand au gustat m-au intrebat daca nu cumva am pus mere in loc de dovleac 😄😄😄. Deci, stiu sa fac magie, din ceva, sa obtin altceva. Le-a placut asa mult, ca de atunci am tot pregatit deserturi cu dovleac. Poate va place si o pregatiti si voi. Ce spuneti?
Incepeti cu pregatirea umpluturii, ca sa se racoreasca. Dovleacul il dati pe razatoarea mica (merge si pe cea mare). Il puneti intr-o cratita cu untul si zaharul. Transferati cratita pe foc, focul sa fie potrivit. Amestecati continuu pana scade bine umplutura si nu este zemoasa. La final adaugati vanilia, scortisoara, amestecati si mai lasati circa 1 minut pe foc. Dati umplutura deoparte, o lasati sa se raceasca.
Aluatul: Intr-un bol, mixati untul de la temperatura camerei cu zaharul. Adaugati ouale, unul cate unul, mixati dupa fiecare. Puneti iaurtul, vanilia, sarea, amestecati. Faina o amestecati cu praful de copt, o incorporati treptat, in compozitia de mai sus. Cand se intareste, framantati cu mana, pana obtineti un aluat omogen si usor de modelat. Il impartiti in doua bile egale. Tapetati cu unt si hartie de copt o tava de 24/37 cm. Presarati faina pe masa de lucru, intindeti prima bila de aluat, intr-o foaie subtire, o asezati in tava, o intepati cu fruculita. Taiati surplusul de pe pereti. Puneti umplutura, o nivelati. Intindeti si a doua foaie de aluat, o asezati peste umplutura, o intepati cu furculita. Introduceti placinta in cuptorul incins, la 170 de grade. O lasati pana se rumeneste frumos deasupra.
Cand este gata, o scoateti din cuptor, o lasati sa se raceasca. O pudrati cu zahar si apoi serviti din ea. O acoperiti cu folie ce ramane, iar a doua zi foile vor fi moi si placinta se va portiona mai usor, atunci calda se mai faramiteaza.
Sa aveti pofta!