Pentru că aveam un dovleac plăcintar micuț, care nu ar fi ajuns la o plăcintă, m-am gândit să pregătesc această rețetă de Orez cu lapte și mousse de dovleac cu caramel.
Foarte bine s-a combinat dovleacul cu caramelul condensat și împreună au înnobilat gustul orezului cu lapte.
A ieșit o nebunie de desert, tare gustos, cremos și aromat!
Mai întâi punem laptele la fiert cu un praf de sare și batoanele de scorțișoară. Îl lăsăm până atinge punctul de fierbere, adăugând și zahărul tos pe parcurs. Punem orezul într-o sită și îl clătim bine în 2-3 ape reci, apoi îl punem într-un vas cu pereți dubli și îl acoperim bine cu apă rece. Punem vasul la foc mediu, presărăm puțină sare peste orez și îl lăsăm să fiarbă până absoarbe toată apa. Adăugăm, treptat, laptele fierbinte și lăsăm orezul să fiarbă până se hidratează bine și absoarbe tot laptele. Îl mai amestecăm ușor, în primele minute, cu o spatulă, iar spre final adăugăm zahărul vanilat. Lăsăm orezul cu lapte să se tempereze, apoi îl asamblăm în cupe și presărăm scorțișoară peste el. Amestecăm dovleacul ras cu zahărul și îl punem la foc, pe baie de abur. Amestecăm intens în el până se pătrunde bine, apoi îl lăsăm să se tempereze. Neadăugând mult zahăr, nu se va forma sirop și de aceea îl preparăm la bain marie, să nu se lipească. Lăsăm dovleacul să se tempereze bine, apoi îl amestecăm cu caramelul condensat și îl trecem prin sită pentru a obține o cremă fină. Încorporăm, apoi, mascarponele folosind mixerul pentru a deveni spumos ca un mousse. Decorăm orezul cu lapte din cupe cu mousse-ul de dovleac și caramel condensat și mai presărăm un praf de scorțișoară. Dăm cupele cu deliciosul Orez cu lapte și mousse de dovleac cu caramel la frigider până în momentul servirii. Acest desert este delicios rece, iar cele două preparate ce îl compun s-au combinat chiar perfect! Să vă fie de folos!