m-am inspirat de la Jamila https://jamilacuisine.ro/mucenici-umpluti-cu-nuca-reteta-video/
"Aluaturi de casa"
Drojdia o dizolvam cu putin lapte si o lasam la dospit 10 min.
Intre timp cernem faina, adaugam zaharul si sarea, amestecam facem o adancitura si adaugam ouale batute putin, untul topit si racit, drojdia si treptat adaugam laptele.
Framantam paana ce obtinem un aluat omogen si nelipicios, acoperim cu folie alimentara si lasma sa creasca pana ce isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim umplutura-intr-un bol amestecam nuca cu zaharul, coaja de portocala si esenta, adaugam treptat lapte pana ce rezulta o compozitie densa si omogena.
Aluatul il impartim in 8 bucati egale care le vom modela putin, le acoperim cu folie alimentara cat pregatim mucenici.
Fiecare bila o intindem cu sucitorul sub forma unui sul, adaugam nuca si rulam cu grija ca sa formam un rulou.
Aducem capetele impreuna formand un cerc, apoi vom forma un 8, asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
Ii acoperim cu folie alimentara si ii lasam la dospit 15 min.
Ii ungem cu oul batut cu putin lapte si ii coacem cca 20 -25 min.
ii lasma sa se raceasca la temperatura camerei.
Intre timp facem siropul-intr-un ibric adaugam ingredientele si punem pe foc, din momentul ce fierbe lasam sa fiarba cca 5 min, dupa care scoatem coaja de lamaie.
Lasam 2 min sa se raceasca putin, dupa care insirpoam mucenici raciti cateva secunde pe fiecare parte, ii asezam pe un gratar.
Ii ungem cu miere de albine si presaram nuca macinata.