Imi pregatisem aluatul cu gandul de a face cozonaci dar pe ultima suta de metri m-am razgandit pe jumatate, ca sa zic asa, si am facut un cozonac cu ciocolata si rahat cu fistic si in loc de cozonac cu nuca, am facut niste melci tare buni. Voi puteti face cum vreti, important e sa obtineti rezultatul dorit.
Umpluturi:
Aluat: Se pune in putin lapte caldut 1 lgt de zahar, 2 lg de faina si drojdia proaspata. Se amesteca bine si se lasa 10 minute sa se activeze. In bolul robotului se pune faina, sarea, galbenusurile, coaja rasa de portocale si se toarna apoi maiaua. Restul de lapte se incalzeste usor impreuna cu zaharul si zaharul vanilat pana ce se topeste. Se porneste robotul si se toarna laptele caldut cate putin. Se framanta pana devine un aluat omogen. La final se adauga untul taiat cubulete si la temperatura camerei. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Umpluturi: Albusurile se mixeaza cu 2 lg de zahar apoi se amesteca cu cacaua. Rahatul se taie in cubulete mici.
Nuca macinata impreuna cu laptele se pun pe foc mic si se amesteca. Se adauga zaharul dupa gust si se lasa sa fiarba la foc mic. Daca mai este nevoie, se mai toarna putin lapte. Se ia de pe foc si se pun stafidele inmuiate in esenta de rom. Se lasa deoparte sa se raceasca.
Dupa ce a crescut aluatul, se rupe o bucata care se intinde in foaie dreptunghiulara si se unge cu o parte din crema de cacao, deasupra se pune rahatul turcesc si se ruleaza. La fel se procedeaza cu unca o bucata de aluat apoi se rasucesc intre ele si se pune intr-o tava de cozonac (a mea a fost de silicon si nu a trebuit sa o tapetez). Se lasa 15 minute sa mai creasca, apoi se unge cu ou batut si se presara deasupra zahar brun. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pt cca 35-40 de minute sau pana este frumos rumenit si copt in interior.
Din restul de aluat se intinde o foaie dreptunghiulara. Mie mi-a ramas putinca crema de cacao si am pus-o peste crema de nuca. Se intinde toata crema de nuca peste foaie, lasand marginile libere. Se ruleaza cat mai strans apoi se taie in rulouri de 2 degete latime. Se asaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa sa mai dospeasca dupa care se ung cu ou si se presara cu zahar brun.
Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 30 de minute sau pana se rumenesc frumos deasupra si miroase imbietor in bucatarie. :D
Pofta buna!
1
Daca doriti doar melci cu nuca, injumatatiti cantitatile pt aluat.
2
La prepararea aluatului, daca este nevoie se mai adauga lapte caldut.