Aluaturi de casa
Drojdia se dizolva in 2 linguri de lapte caldut cu 1 lingurita din zahar, se adauga 2 lingurite din faina si se lasa la crescut maiaua pentru 10 minute.
Intre timp, ouale la temperatura camerei se mixeaza cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul, se adauga zaharul si se mixeaza pana cand zaharul se dizolva.
In bolul cu oua se adauga: laptele, zaharul vanilat si coaja rasa de la o portocală, se amesteca totul foarte bine.
Se adauga maiaua crescuta si faina putin cate putin pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios, amestecand cu mana. Aluatul se lasa la crescut timp de 2 ore.
Dupe ce aluatul a crescut, se imparte in 2 parti egale (mié mi-a iesit 1 kg de aluat), fiecare parte se intinde intr-o foaie mai grosuta, apoi se decupeaza gogosile. Mie mi-au iesit 22 de gogosi mari. Inainte de a le praji, se lasa la crescut timp de 10 minute.
Gogosile se prajesc in ulei inchins pana se rumenesc pe ambele parti.
Se scot pe un servetel de hartie pentru a absorbi surplusul de ulei.
Se dau prin zahar vanilat. Gogosile au iesit mari si cu gaura inauntru.
Eu le-am servit cu Nutella si cu dulceata de cirese.
Pofta buna.