La origine reteta de "flan pâtissier" era simpla fara fructe. Continea numai: oua, zahar, faina si lapte.
Este deci ca un fel de budinca, un desert ieftin in care s-a adaugat apoi fructe proaspete sau uscate, si arome variate cum ar fi vanilia sau romul.
Dupa Flan cu nuca de cocos, Flan cu prune uscate si Flan cu fructe de padure va propun o varianta cu mere si ceai verde Matcha Bio.
Matcha este o pudra delicata obtinuta prin macinarea frunzelor de ceai verde, care se amesteca cu apa fierbinte dand nastere unui ceai cu o aroma deosebita. Din cauza procedeului laborios de producere, acest ceai este mai scump decat alte ceaiuri verzi.
Matcha este preparat manual. Cultivatorii japonezi usuca mai intai plantele, apoi le transforma intr-un praf de un verde vibrant, prin frecarea acestora intre doua pietre. (http://foodstory.stirileprotv.ro/cafea-ceai/)
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/12/flan-cu-mere-si-ceai-verde-matcha.html
Curatati si taiati merele in cuburi.
Incalziti zaharul intr-o tigaie la foc potrivit si colorati-l pana obtineti un caramel.
Adaugati merele, amestecati si gatiti timp de 5 minute.
Lasati sa se raceasca.
Incalziti cuptorul la 180°C.
Amestecati laptele cu laptele condensat.
Adaugati ouale treptat si amestecati bine.
Adaugati ceaiul verde (amestecati-l cu 2 linguri de lapte).
Varsati compozitia preparata.intr-o tava de chec sau in forme individuale in silicon. Depuneti deasupra merele caramelizate.
Puneti apa fierbinte intr-un vas pentru cuptor si puneti tava de chec in vas.
Coaceti 40 de minute, suprafata trebuie sa fie colorata iar lama cutitului trebuie sa iasa curata.
Dupa 30 de minute am pus o foaie de aluminium deasupra.
Lasati sa se raceasca si dati la rece cel putin 6 ore.
Inainte de a-l demula treceti o lama subtire de cutit pe margini si rasturnati-l pe un plat de serviciu.
Este un desert delicios, fin si racoritor care se tine foarte bine.
L-am decorat cu sirop de coacaze rosii de casa - reteta aici si cu vata de zahar iraniana - Pashmak .