Desi aveam o reteta pentru coji de ecleruri, de data aceasta m-am inspirat de la Merisor.
Nu este pentru prima data cand fac coji, dar in ultimii ani am incercat de trei ori sa le fac si nu mi-au iesit, in sensul ca ramaneau necoapte in interior. A patra oara se pare ca a fost cu noroc, dar am si procedat altfel, in sensul ca am dat gaurele in coji, dupa ce s-au rumenit putin, pentru a se usca inauntru. Cam asta ar fi singurul secret pentru reusita eclerurilor.
Sper sa va iasa si voua pentru ca sunt tare bune!
Se pun apa, sarea si uleiul intr-o cratita la foc pana cand ating punctul de fierbere, apoi se adauga toata faina deodata.
Se ia cratita de pe foc si se amesteca totul pana cand se omogenizeaza. Se lasa sa se raceasca.
Dupa ce aluatul s-a racit complet, se incorporeaza ouale, unul cate unul. Se poate folosi mixerul.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se umple un posh cu aluatul obtinut si se formeaza eclerurile pe o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu suficient intre ele.
Se introduce tava la cuptor la foc maxim pana cand eclerurile sunt un pic rumenite, apoi se deschide usa cuptorului si se inteapa cojile din loc in loc cu o scobitoare.
Se introduce din nou tava la cuptor, dar la foc mai mic, pentru ca eclerurile sa se usuce inauntru si sa nu se arda la exterior.
Dupa ce eclerurile sunt gata, se opreste focul si se mai lasa cojile circa 5 minute in cuptor (daca sunt prea rumene nu se mai lasa in cuptor), apoi se pot scoate si lasa sa se raceasca.
Se procedeaza la fel si cu aluatul ramas.
Se pregateste crema. Intr-un craticior se mixeaza galbenusurile cu sarea si zaharul. Se adauga esenta de vanilie, laptele si faina si se omogenizeaza, apoi se adauga untul taiat bucatele.
Se pune craticiorul la foc si se mesteca continuu in el cu ajutorul unui tel pana cand se ingroasa compozitia. Apoi, crema obtinuta se pune intr-un castron mare si se lasa sa se raceasca.
Dupa aceea, peste crema racita se adauga frisca lichida si se mixeaza.
Cojile de ecleruri se taie de-a lungul si se umplu cu crema de vanilie cu ajutorul unui posh.
Ciocolata se rupe in bucatele si se pune la foc intr-un craticior impreuna cu laptele, amestecand continuu pana cand se topeste.
Cu ajutorul unei pensule, se ung eclerurile cu ciocolata.
Eclerurile cu crema de vanilie se pastreaza la rece.