Cunoasteti proverbul "Ciocarlia cu primavara si randunica cu vara"?
Pe 22 martie biserica ortodoxa rusa sarbatoreste pe cei 40 de mucenici.
Spre deosebire de obiceiul romanesc, obiceiul rus, este de a face din aluat de cozonac sau briosa patruzeci “Zhavoronki”, briose mici, în formă de "ciocarlie".
Ciocarliile sunt considerate ca primele păsări care se intorc în Rusia, vestind începutul primăverii.
Cum inceputul primaverii coincide cu praznuirea celor 40 de martiri, această tradiție de a face ciocarlii in loc de opt-uri, a fost adoptată pentru a comemora mucenicii.
Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, 2-3 linguri de lapte, o lingura de zahar si 2 linguri de faina. Lasam sa-si dubleze volumul.
In castronul unde formam aluatul punem faina,untul moale, maiaua, zaharul, oul, sarea si zaharul vanilat.
Amestecam totul bine.
Turnam laptele caldut pana se incorporeaza tot. La final adaugam uleiul si framantam cca 10-15 minute. Lasam la dospit 2-3 ore.
Aluatul dospit se framanta un pic si se imparte in 15-20 bucati .
Din fiecare bucata se intinde un baton lung de 15 cm. Apoi faceti un nod.
Cu un capat faceti capul si ciocul, Aplatizati celalalt capat si -l crestati pentru a forma coada.
Repetati cu tot aluatul.
Lasati sa creasca 30 de minute.
Crestati aluatul cu o foarfeca de bucatarie fina.
Ungeti cu galbenusul de ou si dati la cuptorul incalzit la 200°C timp de 20 de minute.
Pueti presara zahar pudra. Serviti !
Puneti ochi din pepite de ciocolata.
1
cantitatile sunt pentru 20 de bucati