Desert cozonac cu ciocolata

de Tabita _ in Dulciuri, 26 Apr 2020 | 3639 vizualizari

 

Nu m-as mai satura sa mananc din el. 
"Aluaturi de casa"

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 350 ml lapte
  • 250 g zahar
  • 4 oua
  • 100 ml ulei
  • 100 ml unt topit
  • 2 plicuri drojdie uscata (2×7 g)
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • un praf de sare

Umplutura:

  • 100 ml apa
  • 100 g zahar
  • 30 g cacao
  • 50 g faina
  • 100 g ciocolata
  • esenta de rom (optional)
  • 100 g alune macinate

Pentru uns:

  • 1 galbenus
  • 4 linguri de lapte
  • 1 lingura zahar
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu ciocolata:

Mai intai am pregatit crema.
Am pus impreuna cacaua, zaharul si faina si le-am amestecat.
Laptele si apa le-am pus intr-o oala si le-am amestecat.
Am adaugat si cacaua, zaharul si faina amestecate si le-am pus pe foc mic.
Am adaugat si ciocolata rupta in bucati.
Am amestecat pana cand crema s-a ingrosat.
Apoi am acoperit cu o folie alimentara si am lasat sa se raceasca.

Apoi am trecut la prepararea aluatului pentru cozonac.

Laptele (100 ml din cantitate) l-am incalzit usor.
Intr-un castron mai mare am amestecat laptele caldut cu 1 lingura zahar.
Am presarat pe deasupra drojdia uscata si putina faina.
Am lasat deoparte 10 minute ca drojdia sa se activeze.
Am batut ouale. Am adaugat zaharul si zaharul vanilat. Am batut pana au inceput sa se albeasca.
Intre timp maiaua a crescut.
Am adaugat ouale batute si restul de lapte.
Am adaugat treptat faina amestecata cu sare.
Va rezulta un aluat cremos, moale, lipicios.
Am framantat cu mana vreo 20 de minute.
Am adaugat untul topit si am mai framantat putin pana cand acesta s-a incorporat.
Am uns suprafata aluatului si peretii castronului cu putin ulei.
Am acoperit complet castronul cu folie de plastic si am lasat la crescut 45 min - 1 ora.
Aluatul a crescut frumos.
L-am asezat pe blatul uns cu ulei.
Am mai framantat cateva minute cu mainile unse cu ulei.
Am intins o foaie.
Am adus marginile din exterior una peste alta si am repetat inca o data operatiunea.
Am format o bila.
Am impartit-o in 4 parti egale.
Am acoperit cu o folie de plastic si am lasat sa se odihneasca 10 minute.
Am intins fiecare bila in forma de triunghi.
Am uns-o cu ciocolata si alune macinate.
Am rulat.
Am impletit sulurile intre ele.
Am tapetat tavile cu hartie de copt.
Am asezat cu grija cozonacii.
I-am mai lasat putin la crescut in tavi.
Am batut un galbenus. Am adaugat putin lapte si zahar. Am uns cu ajutorul unei pensule.
Am asezat o hartie de copt pentru a preveni arderea cononacului deasupra.
I-am dat la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 50-60 de minute.
Dupa ce s-au copt, i-am scos din tavi si i-am lasat sa se raceasca.

TIPS-URI

1

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

2

Se poate adauga nuca. Eu nu am avut.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert cornulete cu gem