E pe lista si ala cu 20 oua sau 40 oua, sa vad prin ce cuibare ma bag sa adun oua multe ;))))))))))))))))))))). Azi pentru ca a turnat cu cisterna, a mers la fix sa fac focul in bucatarie si sa framant coconacul cu 8 oua.
Mi-am scos ingredientele cu cateva ore inainte sa ma apuc de framantat, le-am lasat la temperatura camerei. Am cernut faina intr-un castron incapator. Intr-un bol de sticla am pus drojdia cu o lingura de zahar si am amestecat bine, apoi am adaugat o lingura de faina, am diluat cu putin lapte caldut si am lasat sa creasca cca 15 min. Untul si uleiul le-am pus pe foc, pana ce untul s-a topit, se lasa la temperat.Galbenusurile cu zaharul le-am amestecat bine cu un tel, peste restul de lapte am pus coaja de lamaie si am mai incalzit putin laptele, am turnat jumatate din lapte peste drojdia crescuta si restul peste galbenusuri. Am omogenizat galbenusurile cu laptele, apoi am adaugat maiaua. Peste faina am presarat putina sare, apoi am adaugat amestecul de mai sus. Am inceput sa framant cu mainile pana am obtinut un aluat omogen, apoi am adaugat untul topit si uleiul si l-am incorporat in aluat, am framantat 30 min apoi am trantit aluatul de masa de 69 de ori ( e anul nasterii mele, asa mi-a venit sa-l trantesc de 69 de ori ;))))))) dupa care am mai framantat 20 min si din nou am trantit de 69 de ori aluatul de masa. In momentul cand am apasat cu degetul aluatul a revenit imediat la forma initiala. Am acoperit castronul cu aluat cu folie alimentara si am lasat sa creasca a proximativ 2 ore si 30 min. Dupa ce a crescut, am impartit aluatul in doua , o parte mai mica pentru o tava mica de cozonac si o parte mai mare pentru o forma de tort cu interior gol.
Umplutura : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat, nu foarte mult, am adaugat zaharul si am mai mixat 5 min, apoi am adaugat nuca si cacao si am omogenizat. Rahatul l-am taiat cubulete mici.
Am tapetat tavile cu hartie de copt, apoi am impartit bucata de aluat mai mica in doua, am intins cele doua bucati peste care am pus umplutura de nuca si rahat. Am format cozonacul si l-am pus in tava mica. La fel am procedat si cu bucata de aluat mai mare. Am lasat inca 20 min la crescut apoi am uns cu oul batut bine si am presarat zahar brun si mac. Am bagat formele in cuptorul preincalzit la 180 grade, cand au inceput sa se rumeneasca am asezat deasupra o hartie de copt sa nu se arda suprafata cozonacilor. Sunt gata cand trec testul scobitorii. Se scot din cuptor si se lasa la racit. Eu n-am rabdare si binenteles ca am rupt cozonacul mic si am mancat o bucata asa calda.
1
Toata treaba sta in framantat si n-am vrut sa folosesc nici un ajutor gen robot de bucatarie, chiar daca m-au trecut toate apele am framantat si batut la el mai ceva ca la covoare ;))))))))))))))))))))))0