Desert colac cu mac

de Panacris in Dulciuri, 5 Apr 2018 | 2406 vizualizari

 

Nelipsit de sarbatori. Sun forma de colac, cozonac sau baigli. Umplutura e divină. Cel puțin pentru mine! ;) Una dintre primele "Bunatati de Paste" ;) Pofta mare si spor la treabă! P.S. Poze intermediare, mai deloc de data asta, l-am pregătit în deplasare :D 

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
    • Lapte 100 ml,
    • Făină albă de grâu 600 g,
    • Sare iodată 1 lingură,
    • Zahăr brun 3 linguri,
    • Drojdie uscată 1 plic,
    • Unt 200 g,
    • Ulei de floarea soarelui 2-3 linguri,
    • Gălbenuș de ou 2 bucăți.
    Pentru umplutură:
    • Semințe de mac 500 g,
    • Lapte 100 ml,
    • Zahăr tos 4 linguri,
    • Esență de lămâie 1 fiolă,
    • Stafide cca. 100 g.
    Pentru glazură:
    • Gălbenuș de ou 1 bucată,
    Ulei de floarea soarelui 2 linguri.
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert colac cu mac:

În recipientul masinii de pâine se pun: laptele, făina cernută, sarea, zahărul, ouăle, untul și drojdia (Atentie! Păstrați această ordine daca vreți să crească aluatul!!!) Se programeaza aparatul pentru frământat, dospit cca. 90 de minute. Atenție ajutați aluatul cu puțină făină sau ulei ca să nu se lipească de pereții vasului, în primele 30 de minute, apoi lăsați mașina să își facă treaba singură. Alautul se poate frămînta și clasic la mână, dar eu sunt mai practică, prefer să-l frământe Maricica, între timp mă ocup de altceva ;) 

Pentru umplutură, macul se macină cu mașina special, uitați de râșnița de măcinat cafea. Clasica mașină manual de măcinat semințe, e cea mai bună, am redescoperit-o de curând ;) Macul măcinat se pune într-un vas cu fundul mai gros, se adaugă zahărul, laptele și se pune la fiert la foc mic, până se omogenizează și se obține o cremă mai grosuță, apoi se asezonează cu esență de lămâie.

După ce s-a frământat și dospit aluatul se scoate din aparat, se pune  pe masa, se întinde cu sucitorul, se pune umplutura de mac pe toată foaia, se presară stafidele, și se rulează dinspre ambele părți, înspre mijloc, apoi se  unește la capete, formându-se un colac.

Colacul obținut se așază într-o tavă tapetată cu foaie de pergament.

Gălbenușul de ou se amestecă cu uleiul, până ce se omogenizează, apoi se unge rulqada pe toată suprafața.

Se pune la copt, în cuptorul preîncins cca. 50 de minute la 180 grade.

Spor și poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert colac cu mac" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Strudel din aluat foietaj cu budinca de vanilie si visine

de Caty 2

ieri la 18:42

 Torturi spirala cu zmeura  si La multi ani ! ( reteta cu nr 1800 )

pe 05.07 la 18:28

Reteta de briose cu ciocolata si fructe de padure

pe 05.07 la 15:03

Plăcintă cu iaurt - Rețeta delicioasă și ușor de preparat

pe 03.07 la 09:12

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort Rigo Jancsi