Clatitele se fac in fel si chip, iar fiecare are o reteta de baza. Eu cel mai des fac de post, recunosc, dar cateodata ni se mai face pofta si de astea cu oua, lapte si nu pot sa nu pregatesc cateva sa le servim calde.
Intr-un bol, spargem ouale, incepem sa le mixam, adaugam zaharul si mixam in continuare.
Punem uleiul, amestecam, apoi adaugam laptele si apa minerala.
Jumatatea din cantitatea de faina o amestecam cu praful de copt, sarea si o adaugam toata in compozitia lichida.
Restul de faina o incorporam treptat, pana aluatul are consistenta unei smantani, nu prea groase.
Daca folositi faina de magazin, este posibil sa mai fie necesar sa mai adaugati 1-2 linguri in plus, pentru ca este mai fina fata de cea de tara.
La final, aromatizam compozitia cu vanilie si coaja rasa de lamaie.
Incingem o tigaie, o ungem cu putin ulei cu un penson.
Punem un polonic potrivit din compozitie, o intindem bine miscand tigaia.
Rumenim clatitele pe ambele parti, la foc potrivit, le scoatem pe un platou.
Ungem tigaia din cand in cand cu ulei. Daca aveti o tigaie foarte buna, este posibil ca pe parcursul coacerii, chiar sa nu mai fie nevoie sa o ungeti.
Acum umplem clatitele cu ce dorim, eu prefer dulceata de visine, recunosc, si servim.
Din aceasta cantitate, mi-au iesit cam 18 clatite.
Sa aveti pofta!