Desert clatite cu flori de salcam

de vasimur in Dulciuri, 9 Mai 2018 | 3120 vizualizari

 

Deoarece este vremea florilor de salcâm, m-am gândit să fac și eu niște clătite. De fapt am făcut clătite doar cu petale de salcâm, nu cu florile întregi. Este un desert bun și parfumat, pe care musai trebuie să-l încercați acum cât mai sunt salcâmii înfloriți. Când eram copil, îmi amintesc că bunica făcea gogoși și chiar un chec pufos cu flori de salcâm.
Am cules o sacoșă mare de flori de salcâm, care mi-au umplut casa cu un miros amețitor! Mare parte, le-am pus la uscat pentru la iarnă.
Din ingredientele de mai jos au rezultat 5 clătite!

 

INGREDIENTE

  • 3-5 inflorescențe de salcâm
  • 1-2 ouă
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1 vârf de linguriță cu bicarbonat
  • 1 cană cu lapte
  • 2 linguri cu ulei (în compoziție și pentru uns tigaia)
  • 150 g de făină
  • sare, după gust
  • zahăr vanilat, după gust (opțional)
  • coajă rasă de lămâie, după gust (opțional)
  • dulceață, gem sau sirop (agave, artar, miere de albine etc) pentru servit
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert clatite cu flori de salcam:

Mai întâi spălăm bine florile de salcâm și le lăsăm la uscat pe un prosop de bucătarie.

Între timp pregătim scrobul. 

Batem bine ouăle cu telul (pentru rapiditate, eu folosesc un mixer) și le amestecăm cu laptele. Opțional punem zahăr vanilat și coajă rasă de lămâie. Eu nu pun deoarece vreau să simt gustul rafinat al florilor de salcâm!

Adăugăm apoi sarea și treptat făina și amestecăm până ce obținem un scrob de consistența smântânii.

Adăugăm și florile de salcâm (doar petalele), puțin ulei și amestecăm ușor cu o lingură de lemn. Punem și bicarbonatul, care le va face mult mai pufoase! După omogenizare, lăsăm scrobul la odihnit, cam 5 minute.

Încălzim bine, la foc mediu, o tigaie antiaderentă. Picurăm puțin ulei, cât să o ungem ușor și turnăm cantitatea dorită din compoziția de clatite (scrob), cu un polonic. Întindem scrobul, uniform în tigaie.

Lăsăm să se coacă aproximativ un minut, un minut și jumătate după care o întoarcem, cu grijă, pe partea cealaltă. Când este gata, o scoatem pe o farfurie.

Procedam la fel și cu restul de scrob, până terminăm de făcut toate clătitele.

Le servim calde, cu dulceață, gem sau sirop, după preferință, alături de o cană cu lapte! Eu le prefer fără, eventual cu o cană cu lapte, tocmai pentru a simți gustul florilor de salcâm.

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Serviți clătitele cu dulceața, gemul sau siropul vostru preferat și cu o cană cu lapte. Sunt minunate!

2

Rupeți florile de pe ciorchine, clătiți cu apă rece și lăsați-le să se usuce pe un prosop de bucătărie.

3

După omogenizare, lăsați scrobul la odihnit, cca 5 minute!

4

Folosiți bicarbonat și clătitele vor fi mult mai pufoase!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert clatite cu flori de salcam" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

Rocsi 1

09.05.2018, 20:49

Am vazut ca toata lumea le lauda, dar nu am servit niciodata!

vasimur 1

10.05.2018, 08:05

trifadalia 1

22.05.2018, 11:36

clatitele sunt desertul preferat al fetei mele. Cum imi aduce si laptele primit de la scoala ( eu nu folosesc din comert ci iau de la cineva de la tara) vesnic ma pune sa ii fac, cred ca fac saptamanal asa ceva . Cand are pofta de dulce ma roaga sa trantesc rapid clatite si le mananca cu orice gem, ciocolata, chiar si goale

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chifteluțe marinate - Rețeta bună ca la mama acasă

pe 12.11 la 10:23

Mancare de fasole cu afumatura - Reteta traditionala gustoasa

de laura_n 7

pe 11.11 la 18:32

Chiftele de porc - Rețeta simplă și savuroasă

pe 11.11 la 10:30

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]