Deoarece este vremea florilor de salcâm, m-am gândit să fac și eu niște clătite. De fapt am făcut clătite doar cu petale de salcâm, nu cu florile întregi. Este un desert bun și parfumat, pe care musai trebuie să-l încercați acum cât mai sunt salcâmii înfloriți. Când eram copil, îmi amintesc că bunica făcea gogoși și chiar un chec pufos cu flori de salcâm.
Am cules o sacoșă mare de flori de salcâm, care mi-au umplut casa cu un miros amețitor! Mare parte, le-am pus la uscat pentru la iarnă.
Din ingredientele de mai jos au rezultat 5 clătite!
Mai întâi spălăm bine florile de salcâm și le lăsăm la uscat pe un prosop de bucătarie.
Între timp pregătim scrobul.
Batem bine ouăle cu telul (pentru rapiditate, eu folosesc un mixer) și le amestecăm cu laptele. Opțional punem zahăr vanilat și coajă rasă de lămâie. Eu nu pun deoarece vreau să simt gustul rafinat al florilor de salcâm!
Adăugăm apoi sarea și treptat făina și amestecăm până ce obținem un scrob de consistența smântânii.
Adăugăm și florile de salcâm (doar petalele), puțin ulei și amestecăm ușor cu o lingură de lemn. Punem și bicarbonatul, care le va face mult mai pufoase! După omogenizare, lăsăm scrobul la odihnit, cam 5 minute.
Încălzim bine, la foc mediu, o tigaie antiaderentă. Picurăm puțin ulei, cât să o ungem ușor și turnăm cantitatea dorită din compoziția de clatite (scrob), cu un polonic. Întindem scrobul, uniform în tigaie.
Lăsăm să se coacă aproximativ un minut, un minut și jumătate după care o întoarcem, cu grijă, pe partea cealaltă. Când este gata, o scoatem pe o farfurie.
Procedam la fel și cu restul de scrob, până terminăm de făcut toate clătitele.
Le servim calde, cu dulceață, gem sau sirop, după preferință, alături de o cană cu lapte! Eu le prefer fără, eventual cu o cană cu lapte, tocmai pentru a simți gustul florilor de salcâm.
Poftă bună!
1
Serviți clătitele cu dulceața, gemul sau siropul vostru preferat și cu o cană cu lapte. Sunt minunate!
2
Rupeți florile de pe ciorchine, clătiți cu apă rece și lăsați-le să se usuce pe un prosop de bucătărie.
3
După omogenizare, lăsați scrobul la odihnit, cca 5 minute!
4
Folosiți bicarbonat și clătitele vor fi mult mai pufoase!