Astazi mi-a fost dor de Portugalia si de desertul fantastic pe care l-am savurat in Lisabona...asa ca am pus mana si l-am preparat fara sa mai stau pe ganduri prea mult.
A iesit minunat prajitura care mi-a incantat toata sederea in aceasta tara splendida, daca ajungeti pe meleagurile portugheze incercati sa nu ratati Pastel de Nata.
Eu am gasit pe net o reteta portugheza de pastel, care seamana tare bine cu ce am gustat in Lisabona.
Delicios!
Aluat foietaj reteta personala( 480 gr.), dar puteti folosi si aluat congelat cumparat:
Crema:
Aluatul:
Untul rece taiat bucati se amesteca cu faina, oul, sarea si smantana si se framanta pana ce se obtine un aluat care se infaineaza usor si se pune la rece in folie pentru 30 de minute.
Intre timp se prepara crema:
Apa si zaharul se pun pe foc intr-un ibric, se adauga vanilia si se amesteca pana la dizolvarea completa apoi siropul obtinut se raceste usor.
In acelasi timp se amesteca bine faina cu laptele, se pune coaja de lamaie ( se va scoate cand se raceste crema), se tine ibricul pe foc mic pana ce se ingroasa usor compozitia.
Se pune siropul de zahar peste compozitia de lapte si se amesteca bine, se lasa la racit.
Intre timp se amesteca galbenusurile cu o furculita si cand laptele s-a racit se toarna deasupra si cu telul se mixeaza bine.
Se scoate aluatul de la rece se asaza pe o suprafata infainata cu faina si amidon, eu am pus direct pe foaia de copt( folosesc pergament taiat deja la dimensiunea tavii de cuptor), am infainat si sucitorul, am intins aluatul cu aproximatie cat pergamentul, apoi l-am rulat intr-un sul si l-am impartit in douazeci de bucati de 2 cm( aproximativ).
Am o tava cu 20 de forme pentru briose, am asezat fiecare bucata de aluat si am imbracat cat s-a putut interiorul formelor.
Cu un polonic am turnat crema deasupra.
Am incins cuptorul la 220 de grade si am tinut prajiturelele pana ce au facut pete maronii deasupra, in mod normal sunt gata cam in 20 de minute, dar pentru ca le-am umplut pana sus le-am lasat la copt inca 15 minute in plus.
Sub nicio forma nu le scoateti fierbinti din tava, cand se racesc complet le puteti desprinde cu usurinta.
Daca doriti pudrati prajiturile cu scortisoara.
Pofta buna la desert portughez.