Desert chec marmorat

de RODIMUR in Dulciuri, 27 Apr 2017 | 5858 vizualizari

 

Din punctul meu de vedere, checul marmorat este cel mai ușor de făcut. Cred că am făcut câteva sute, pufoase și dulci, două câte două, de obicei...
 

 

INGREDIENTE

  • 5 ouă proaspete
  • 1 cană (175 grame) zahăr tos fin
  • 1 cană (175 grame) făină albă
  • 2 linguri de ulei
  • 2 plicuri de vanilie
  • o lingură cacao
  • 2 linguri făină albă
  • 1-2 linguri zahăr pudră
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert chec marmorat:

Se aleg albușurile de gălbenușuri și se bat, până încep să crească, apoi se adaugă zahărul, puțin câte puțin, bătând întruna. Se adaugă și un plic de vanilie, după care, pe rând se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul, bătând mereu compoziția.

Când compoziția a luat proporții și zahărul s-a dizolvat, se adaugă și făina, încetul cu încetul, iar la urmă cele două linguri de ulei.

Se ia separat  cam un sfert din compoziție și se amestecă bine cu o lingură de cacao, având grijă să nu se formeze cocoloașe. Cine vrea, poate lua chiar o jumătate din compoziție, ca să o amestece cu cacao. În același timp, în compoziția inițială, cu gălbenușuri, se mai adaugă două linguri de făină, pentru a compensa densitatea și greutatea compoziției cu cacao. Dacă nu am adăuga aceste două linguri de făină, compoziția cu cacao ar fi mai grea și s-ar lăsa la fundul tăvii.

În tava unsă cu ulei se toarnă pe rând cele două compoziții. Mai întâi compozția cu gălbenușuri, acoperind tot fundul tăvii, apoi, doar pe mijlocul tăvii, un șir de compoziție cu cacao, după care se vor turna alternativ cele două compoziții, doar pe mijlocul tăvii, având grijă ca ultima să fie cea cu gălbenușuri.

Se dă tava la cuptor, la foc potrivit și se lasă 30-35 de minute. Când checul s-a rumenit bine, se scoate tava din cuptor, se desprinde checul de ea, se pune pe o foaie de hârtie, se presară cu zahăr pudră și cu vanilie. Aceste ingrediente sunt pentru realizarea unui singur chec și este suficientă o jumătate de plic de vanilie.

Se împăturește checul în hârtie și se lasă la răcit. Când este rece, se poate tăia.

TIPS-URI

1

Ouăle trebuie scoase din timp din frigider, ca să se bată bine. Ele trebuie să fie la temperatura camerei.

2

Atenție la separarea albușurilor de gălbenușuri. Dacă se amestecă, se vor bate mai greu.

3

În compoziția cu gălbenușuri, trebuie să adăugăm încă două linguri de făină, pentru a fi la fel de grea ca cea cu cacao. În acest fel, compoziția cu cacao nu se va lăsa la fundul tăvii.

4

Pe timpul preparării checului se bate întruna compoziția (inclusiv când se adaugă făina și uleiul). După aceste 30 minute, se dă tava la cuptor.

5

Această rețetă, respectată întocmai, nu necesită nici praf de copt, nici bicarbonat. Checul va fi pufos fără aceste ingrediente.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert chec marmorat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Valclaudia 1

09.05.2017, 05:53

Perfecta sectiune!

RODIMUR 1

09.05.2017, 07:19

Kytz, are dreptate mama ta! Eu simt mai bine cum evoluează compoziția dacă o lucrez manual, cu telul, sau cu lingura! Deși am mixer de mulți ani, nu-l prea folosesc. Și maioneza o fac manual, nu cu mixerul, chiar dacă durează mai mult timp. O singură dată mi s-a tăiat maioneza, când am folosit pe vremuri, un robot rusesc pe care-l aveam. Se înfierbânta elicea care învârtea maioneza și rezultatul a fost... De atunci nu mă mai bazez pe aparatură, ci lucrez manual, pentru că simt mai bine ce se întâmplă cu ingredientele puse... Mulțumesc pentru aprecieri!

RODIMUR 1

09.05.2017, 07:20

Mulțumesc frumos, Valclaudia!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
CHEC CU FRUCTE CONFIATE SI CU NUCI