Desert baclava turceasca cu nuca si fistic

de Valclaudia in Dulciuri, 2 Sep 2017 | 4843 vizualizari

 

Reteta preluata de la AlexTeacher cu multumiri :) 
https://www.bucataras.ro/retete/pulpe-de-pui-pe-pat-de-sare-1208.html 
Nu am avut cardamon si nici ienibahar, asa incat cred ca baclavaua mea n-a avut chiar savoarea preparatului de la care m-am inspirat insa chiar si asa, nu pot sa descriu cat de buna este!

 

INGREDIENTE

  • 1 pachet foi de placinta
  • 400 gr. miez de nuca trecut prin robot
  • 100 gr. zahar pudra
  • 1/2 boaba de nucsoara proaspat razuita
  • 1 lingura ulei de floarea soarelui
  • 200 gr. unt gras (82% grasime)
  • o mana de fistic nesarat prajit
  • 500 ml apa plata
  • 650 gr. zahar tos
  • 3 batoane de scortisoara
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 5 linguri apa de trandafiri
Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert baclava turceasca cu nuca si fistic:

Am preparat mai intai siropul: am pus apa plata la foc mediu intr-o cratita, am adaugat zaharul si batoanele de scortisoara.

Am lasat sa fiarba pana s-a topit zaharul, am oprit focul si am lasat sa se racoreasca putin siropul, am adaugat apoi zeama de lamaie si l-am lasat la racit complet.

Cuptorul l-am preincalzit la 180 grade.

Untul l-am pus intr-un castronel , apoi l-am trecut cateva secunde prin cuptorul cu microunde sa devina lichid.

Am uns tava cu 1 lingura ulei de floarea soarelui, apoi am asezat o foaie in tava si am unso bine cu unt topit.

Am asezat alta foaie, am uns foaia de asemenea cu unt topit, am insistat la margini sa nu se arda in cuptor neavand grasime. 

Am procedat la fel cu alte trei foi (in total cinci), am asezat apoi nuca trecuta prin robot si amestecata cu zaharul pudra, am nivelat nuca in strat uniform, apoi am pulverizat apa de trandafiri iar peste nuca am asezat din nou o foaie de placinta , am presat usor sa uniformizez stratul de nuca,am uns bine foaia cu unt topit si la fel am procedat cu restul foilor.

Am portionat baclavaua, am fat tava la cuptor pentru 35 minute, pana a capatat suprafata aurie.

Am scos tava din cuptor si am turnat siropul rece peste prajitura fierbinte.

Am decorat cu fistic taiat grosier si am lasat sa se absoarba siropul in baclava, mai bine de jumatate de ora, apoi am servit.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert baclava turceasca cu nuca si fistic" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura rasturnata cu prune, nuci si alune