Pentru a face siropul, punem apa, zaharul si coaja rasa de lamaie pe foc pana se formeaza un sirop, dar destul de lichid. Dam deoparte si adaugam mierea, vanilia si 3 linguri de suc de lamaie. Amestecam bine pana se topeste mierea, strecuram si lasam la racit.
Intr-o tigaie, prajim migdalele atat cat sa devina putin aurii, apoi le macinam impreuna cu nuca. Adaugam scortisoara, nucsoara si cuisoarele macinate.
Separat topim margarina impreuna cu doua fasii de coaja de lamaie.
Cu ajutorul unei pensule, ungem o tava de cca. 20 cm latime si 30 cm lungime cu putina margarina topita si asezam o foaie de placinta (daca e necesar, se taie la marimea formei), ungem foaia cu margarina si repetam acest proces cu inca 3 foi. Punem apoi o treime din amestecul de nuca si doua foi de placinta unse cu margarina intre ele. Repetam cu nuca, inca doua foi unse, nuca, ultimul strat fiind format din 5 foi de placina, toate unse intre ele cu margarina.
Cu ajutorul unui cutit bine ascutit, taiem baclavaua in forma de romburi sau patrate.
Dam la cuptorul preincalzit la 180º C pentru circa jumatate de ora sau pana se rumeneste si capata o culoare aurie.
Scoatem tava din cuptor si cat inca e fierbinte, turnam siropul pe toata suprafata. Se lasa la racorit cel putin jumatate de ora pentru ca siropul sa se absoarba, apoi se poate servi.
1
Dupa ce am deschis pachetul cu foi de placinta, le-am acoperit cu un prosop putin umed pentru ca acestea sa nu se usuce cat timp se pregatesc straturile cu nuca si foi.