Retete de vara
O combinatie reusita(zic eu) intre o inghetata de iaurt cu aroma de piersici si fructul pasiunii, piersici caramelizate si un foitaj crocant usor dulceag.
Pregatim inghetata.Piersicile descojite si taiate bucati le punem intr-o craticioara cu apa, zaharul si zeama de lamaie si le dam cateva clocote, pana piersicile se inmoaie. Dam jos, mixam compozitia si o punem la racit. In masina de inghetata punem iaurtul si frisca usor batuta si o batem 25-30 de minute.Inainte de a opri masina turnam coniacul. Tapetam o forma mai intinsa, dar nu inalta cu folie alimentara. (eu am folosit o forma dreptunghiulara de tarta) Turnam jumatate din inghetata. In cealalta jumatate punem piureul de piersici, amestecam usor si turnam deasupra. Dam forma la congelator pana se ingheata bine. Intindem aluatul de foitaj usor si il taiem dreptunghiuri nu foarte mari. Cu o pensula umezim foitajul si presaram zahar brun si semintele de susan.Intepam cu o furculita din loc in loc. Asezam foitajul in tava si dam la cuptorul preincalzit pana se rumenesc frumos. Le scoatem si le lasam la racit. Descojim piersicile si le taiem felii subtiri. Intr-o cratita cu fund gros punem zaharul la caramelizat. Cand a capatat o culoare frumoasa usor bruna adaugam untul, omogenizam si punem piersicile taiate felii. Lasam cateva minute la foc sa se inmoaie usor piersicile, si adaugam coniacul.Cand sosul este legat oprim focul si lasam la racit. Montam desertul pe farfurii individuale. Scoatem inghetata din congelator si o taiem felii de aproximativ 3 cm. Taiem bucata de foitaj pe jumatate pe orizontal. Asezam 1/2 din foitaj pe fafurie, punem o felie de inghetata. asezam piersici caramelizate, apoi jumatatea de foitaj cu susan si zahar. Servim imediat