Curcanul la cuptor este una din mancarurile preferate ale copilariei care da o aroma speciala Sarbatorilor de iarna.
Friptura de curcan
Curcanul daca este congelat, trebuie dezghetat lent in frigider si nu la temperatura camerei; exteriorul se dezgheata mai rapid decat interiorul si exista pericolul dezvoltarii bacteriilor.
Trebuie calculat cca. 1 zi pentru fiecare kg de carne de curcan; deci un curcan de 4 kg are nevoie de cca. 4 zile pentru a se dezgheta complet.
Se scot din interiorul curcanului gatul si maruntaiele.
Se spala curcanul si se usuca bine cu servetele de bucatarie.
Se taie marunt cate o lingura de frunze de salvie, oregano si rozmarin.
Lent. cu mana, se indeparteaza pielea de curcan de pe piept pana la nivelul gatului.
Untul moale se amesteca bine cu frunza de salvie, oregano, rozmarin, nucsoara data pe razatoare, usturoiul trecut prin presa de usturoi, coaja rasa de lamaie si portocala, sucul de lamaie, 1/2 lingurita de sare si ¼ lingurita de piper proaspat macinat.
Se introduce pasta de unt aromat, sub pielea curcanului si se repartizeaza uniform.
In interiorul curcanului, sarat si piperat in prealabil, se introduc: cate 2 crengute de salvie, oregano,rozmarin si cele 2 clementine taiate in jumatati.
Se fixeaza pielea cu o scobitoare.
Pielea de pe gat se fixeaza, de asemenea, cu o scobitoare.
Aripile se fixeaza posterior, pentru a nu se arde si a se rumeni curcanul uniform.
Pielea deasupra tartitei se taie si se introduc partile inferioare ale pulpelor curcanului incrucisate.( sau se pot lega cu sfoara de bucatarie)
Se unge exteriorul curcanului cu unt aromat.
Se unge cu putin ulei de masline (optional).
Se pun in punga pentru cuptor, 2 linguri de faina si se scutura bine.
Se pune curcanul in punga si se inchide bine; se fac 6 crestaturi mici in punga.
Se asaza pe un gratar pus intr-o tava mai adanca pentru cuptor.
Se da la cuptorul pre-incalzit la 200 grade Celsius pentru 15 minute, apoi se reduce la 180 de grade Celsius.
Se lasa la cuptor cca. 2 ore si jumatate-3 ore sau pana s-a rumenit frumos.
Se lasa in punga 15 minute inainte de a se scoate, apoi se mai lasa 20 de minute inainte de servire.
Sosul
Se pune apa la fiert si se adauga sare si piper dupa gust.
Tija de telina, morcovii si ceapa se taie marunt; se adauga in apa care fierbe impreuna cu gatul si maruntaiele de curcan.
Se lasa la foc mic sa fiarba cca. 2 ore; aproape de sfarsitul fierberii se adauga cubul de Maggi.
Se strecoara supa si se lasa deoparte; se paseaza morcovii.
Intr-o cratita anti-aderenta, se pune la topit untul, se adauga faina si se lasa sa prinda putina culoare; se adauga treptat, supa strecurata si morcovul pasat.
Sucul din punga in care s-a copt curcanul, se pune intr-un castron si se indeparteaza grasimea; sucul ramas se adauga la sos si se fierbe pana se ingroasa.
Se serveste curcanul cu piureu de cartofi si sos.
Pofta buna!